RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Počinje suđenje bivšem poslaniku Skupštine Distrikta Ćazimu Dačaju

Pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH, u četvrtak 25.03.2021. godine, u 13,00 sati, počinje glavni pretres u krivičnom postupku protiv optuženog Ćazima Dačaja, bivšeg poslanika u Skupštini Distrikta, za krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 377. stav (3) u vezi sa stavom (1) i članom 55. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

Optužnicom mu se stavlja na teret da je u periodu od 2015. do 2020. godine iskoristio službeni položaj poslanika u Skupštini Brčko distrikta BiH pribavivši sebi protivpravnu imovinsku korist putem zastupničkih amandmana na budžet, na način da je s ovlaštenim osobama određenih udruženja građana, koja je sam predložio za ovaj vid budžetske pomoći, prije uvrštavanja granta u budžet, unaprijed dogovarao dio za sebe, koji je po isplati i preuzimao, stoji u saopćenju Pravosudne komisije Brčko distrikta.

* Preduzimanje radnji u krivičnom postupku protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za izvršenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica. *

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Zastupniku Ćazimu Dačaju produžen pritvor za dva mjeseca

Radio Brčko

Brčko: Pravosnažno osuđen bivši poslanik Ćazim Dačaj

Radio Brčko

Brčko: Ćazim Dačaj osuđen na četiri godine zatvora

Radio Brčko