Brčko

Razmotren prijedlog za formiranje Advokatske komore Brčko distrikta BiH

Na današnjoj 210. redovnoj sjednici Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH razmotrila je inicijativu predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH da se u Distriktu formira Advokatska komora i nakon sveobuhvatne rasprave jednoglasno donijela zaključak da će, kao ovlašteni predlagač zakona koji se odnose na regulisanje rada advokata u Distriktu, u okviru roka zadatog važećim Zakonom o advokatskoj djelatnosti u Brčko distriktu pristupiti sveobuhvatnoj analizi advokatske djelatnosti i započeti jedan proces čiji bi rezultat bio prijedlog zakona kojim bi se advokatska djelatnost uredila na način koji je prikladan okolnostima u Distriktu.

Polazeći od toga da je osnivanje advokatske komore od strane predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH predloženo kao mjera za rješavanje trenutnog stanja prouzrokovanog obustavom rada svih advokata u Distriktu, na sjednici je zaključeno i da bilo kakva ad hoc zakonodavna intervencija koja bi se odnosila na regulisanje rada advokata ne bi dovela do prestanka štrajka advokata, pa tako ni formiranje Advokatske komore Brčko distrikta BiH, jer su advokati prestanak štrajka uslovili izmjenama Zakona o fiskalnim sistemima Brčko distrikta BiH i njihovim izuzimanjem iz sistema fiskalizacije.

U vezi inicijative za osnivanje advokatske komore u Distriktu, članovi Pravosudne komisije, na zahtjev advokata, održali su juče sastanak sa predstavnicima advokatskih komora Republike Srpske i Federacije BiH koji su ukazali na problematiku ovakvog prijedloga, istakavši da broj advokata u Brčko distriktu BiH nije dovoljan da bi se oformila advokatska komora koja bi mogla da zadovolji minimalne organizacione uslove međunarodne advokatske unije koji treba da obezbijede njenu nezavisnost i samostalnost.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button