RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Gotovo 70 radnika zadobilo povrede na radu

U prvoj polovini ove godine, Inspektoratu Brčko distrikta BiH je prijavljeno 69 slučajeva povreda radnika na radu od kojih su tri lica smrtno stradala, jedan radnik je zadobio težu tjelesnu povredu dok su ostale povrede bile lakšeg karaktera. Zbog prekršaja iz oblasti rada i zaštite na radu, inspektori su izrekli preko 100 hiljada maraka kazni.

„Ova tri smrtna ishoda se odnose na pogibiju radnica koje su radile u institucijama i preduzećima u Brčko distriktu, a koje su nastradale u saobraćajnoj nesreći pri povratku sa posla. U jednom slučaju radniku je mašina odsjekla šaku dok su ostale povrede u vidu loma, uganuća, isčašenja i slično“ istakao je Zoran Gajić glavni inspektor u brčanskom Inspektoratu.

U navedenom periodu inspektori su izvršilli 381 kontrolu prijave radnika i njihove zaštite na radu te su tom prilikom izdata 42 prekršajna naloga i naplaćene kazne u iznosu od 104 hiljade KM.

Gajić je potvrdio za Radio Brčko da je navedeni broj od oko 70 slučajeva povreda na radu za prvih šest mjeseci, prosjek u zadnjih nekoliko godina i da inspekcija redovnim i vanrednim kontrolama poslodavaca pokušava da ovu oblast rada drži pod kontrolom, no da je najveća odgovornost na poslodavcima i radnicima.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!