RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko distrikt lider u BiH po broju testiranih građana

Brčko distrikt Bosne i Hercegovine u prošlom mjesecu suočavao se s teškim razdobljem pogoršane epidemiološke situacije zbog visokih brojeva novozaraženih Covidom-19, no kliničke slike oboljelih omikronom bile su blaže u odnosu na zarazu prethodnim sojevima koronavirusa.

Od 25. siječnja u Brčko distriktu dolazi do opadanja broja lica koja su pozitivna na covid te se trenutna epidemiološka situacija polako vraća u zadovoljavajuće stanje. Do sada u distriktu broj osoba od kojih je uzet uzorak iznosi preko 75.000, od kojih je oko 14.000 pozitivnih.

”Ono što moramo istaknuti je da je Brčko distrikt Bosne i Hercegovine lider po broju testiranih građana, iz tog razloga se kod nas pojavljuje i veći broj pozitivnih lica. Nama je u ovom trenutku prioritet omogućavanje testiranja svim građanima koji to žele i samim time da vladamo situacijom i točnim podacima po pitanju Covida-19”, istaknuo je predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge, Sead Šadić.

Cijela Bosna i Hercegovina, pa tako i Brčko distrikt suočava se s niskom stopom zainteresiranosti građana za cijepljenjem, a koje uveliko pomaže pri lakšem preboljenju Covida-19.

”Posljednjih nekoliko tjedana na području Brčko distrikta dolazi do blagog opadanja broja lica koja se žele cijepiti prvom dozom, dok se s druge strane lica koja su primila dvije doze prijavljuju za treću dozu i svakako da nastojimo na razne načine apeliramo građane na cijepljenje”, dodao je Šadić.

Iako se epidemiološka situacija u Brčko distriktu sada ipak vraća pod kontrolu, kako je naveo predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge, Sead Šadić, još uvijek trebamo biti oprezni i čuvati sebe, a samim time i druge.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Дистрикт издвојио средства за набавку сензора за дијабетичаре

Vladimir Matijević

Brčko: Održana obuka o javnim nabavama za državne službenike

Radio Brčko

Брчко: Шеф Одјељења за здравство о плану вакцинације

Radio Brčko