Brčko

Brčko: Zdravstvenom centru donirani vrijedni medicinski uređaji iz fonda Europske unije

Iz sredstava Europske unije brčanskom Odjelu za zdravstvo i ostale usluge donirana su dva vrijedna medicinska uređaja, neophodnih za lokalnu zajednicu u prevenciji i dijagnostici COVIDa-19, a riječ je o RTG uređaju i mobilnom ultrazvučnom sustavu. Ove donacije su dio EU paketa pomoći u vrijednosti od sedam milijuna maraka, a njihova ukupna vrijednost iznosi oko 239.000 KM.

Predstojnik Odjela za zdravstvo Sead Šadić kaže kako je mobilni ultrazvučni uređaj vrijedan preko 37.000 KM već testiran i stavljen na raspolaganje zdravstvenim profesionalcima, koji su prošli potrebnu obuku za njegovu upotrebu, a stavljanje u RTG-a u upotrebu može se očekivati sredinom listopada.

„Za novi RTG aparat je započeta adaptacija prostora, a zatim slijedi montiranje, testiranje i puštanje uređaja u rad. Očekujemo da će adaptiranje prostora biti završeno za sedam dana, te vjerujemo da će za 15 do 20 kalendarskih dana taj proces biti završen i da će aparat biti stavljen na raspolaganje svim građanima Distrikta“, kaže Šadić.

Prema njegovim riječima, ova dva medicinska uređaja bila su neophodna brčanskim zdravstvenim ustanova, prvenstveno zbog dotrajalosti postojećih.

„RTG aparat koji već posjedujemo u sklopu Doma zdravlja star je preko šest godina, a broj snimaka naših sugrađana načinjen ovih aparatom dnevno je prelazio 300, što ukazuje na istrošenost tog aparata. A kada je riječ o ultrazvučnom aparatu, oni su svakako uvijek dobrodošli u kompletan zdravstveni sustav, a posebno kada je riječ o COVID-u“, istaknuo je Šadić.

Šadić je naglasio kako će i u budućnosti nastaviti pratiti potrebe zdravstvenih ustanova u Brčkom na osnovu kojih će se obraćati za pomoć EU i drugim stranim donatorima, ali i tražiti pomoć iz proračuna za 2022. godinu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button