Brčko

Brčko: Do kraja godine četiri projekta izgradnje i sanacije stambenih objekata

Odjel za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja ove godine je imao tri javna poziva koji se odnose na dodjelu novčanih sredstava za rekonstrukciju objekata koji su porušeni ili oštećeni u ratu ili za pomoć ljudima koji se žele integrirati na razini lokalne zajednice. Predstojnica Odjela Ljubica Ilić kaže kako je po javnom pozivu integracije koji je realiziran, pravo na novčana sredstva u iznosu od 150.000 maraka ostvarilo ukupno 15 korisnika.

Preostala dva javna poziva odnose se na pitanje obnove ratom porušenih i oštećenih stambenih jedinica, od kojih je jedan okončan.

„Očekujemo da će se vjerojatno danas objaviti preliminarna lista. Za ovaj javni poziv iz Proračuna je izdvojeno 200.000 KM i od svih prijavljenih kandidata, 46 ispunjava uvjete, s tim da se lista realizira do razine raspoloživih sredstava u Proračunu“, rekla je Ilić.

Realizacija trećeg javnog poziva je ušla je u završnu fazu, a preliminarna lista će najvjerojatnije biti objavljena krajem tekućeg mjeseca. Za ovaj javni poziv izdvojeno je 300.000 KM, a opće uvjete, od svih prijavljenih, ispunjava ukupno 167 kandidata.

Ilić je pojasnila kako korisnik po jednom javnom pozivu može dobiti najviše 27.000 KM.

Pored spomenutih javnih poziva, resorni odjel u ovoj godini realizira i nekoliko projekata izgradnje i sanacije stambenih jedinica, čija se realizacija privodi kraju.

„Jedan od značajnih projekata je izgradnja dviju stambenih zgrada s po 60 stanova na Prutačama u okviru projekta CEB II, za koji je trenutno raspisan tender za njihovo projektiranje. Otvaranje pristiglih ponuda očekujemo 4. studenog. Osim toga, imamo raspisan i tender za sanaciju devet stambenih jedinica za Rome za koje očekujemo da će otvaranje ponuda biti 29. ovog mjeseca“, kaže Ilić.

Prema njenim riječima, Odjel trenutno radi i na realizaciji sanacije jednog stambenog objekta za Rome koji bi trebao biti okončan do kraja godine te RHP projekta koji obuhvaća pet kuća, odnosno izgradnju tri i sanaciju dvije kuće, a što bi, prema najavama, također trebalo biti realizirano do kraja tekuće godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button