Brčko

Brčko: Dobio pet godina zatvora zbog prisiljavanja malodobne djece i supruge na prosječenje

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je krivicu lica H. M (33)* optuženog da je u posljednje dvije godine u mjestu Prutače kod Brčkog iskorištavao i zlostavljao svoju malodobnu djecu. Zbog prisiljavanja na prosječenje, fizičkog i psihičkog zlostavljanja petero malodobne djece i vanbračne supruge, H. M. je pred Osnovnim sudom u tom gradu pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina i dva mjeseca.

Tužilaštvo Distrikta procesuiralo je H. M, jer je tokom 2020. i 2021. godine, s ciljem njihovog iskorištavanja, prisiljavao i navodio na prosjačenje svoju socijalno i obrazovno zapuštenu djecu. Njemu je stavljeno na teret da je djeci zabranjivao odlazak školu, te ih prisiljavao i navodio da odlaze na ulicu i prosjačenjem pribavljaju novčana sredstva od najmanje 50,00 KM dnevno. Pri tome je njih dvoje, u prisustvu ostalih, stalno izlagao fizičkom nasilju prijeteći svima šta će se desiti ako ga ne budu slušali i donosili mu novac ili odbijali da idu u prosjačenje. Kako se dalje navodi u optužnici, H.M. je svoju djecu doveo u stanje bespomoćnosti i straha tako da su svakodnevno, od ranih jutarnjih sati do kasno u noć, na području Brčkog, Srebrenika i Tuzle, gdje ih je dovozio i nadzirao, prosili po ulicama i ugostiteljskim objektima. Pošto bi prikupile određenu količinu novca, žrtve bi ga predavale ili majci ili H. M, koji bi novac trošio na dugovanja i kupovinu alkoholnih pića. Usto, on je u alkoholiziranom stanju, u kući u kojoj je živio s njima, djecu i vanbračnu suprugu svakodnevno fizički zlostavljao i vrijeđao pogrdnim i ponižavajućim riječima i istjerivao ih iz kuće, ugrozivši tjelesnu cjelovitost i mir članova porodice.

Pošto je Tužilaštvo u cijelosti dokazalo optužbe, H.M. je pravosnažno osuđen za krivična djela trgovine ljudima (iz člana 207a stav 2 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i nasilja u porodici (iz člana 218 stav 4 Krivičnog zakona). Nakon suđenja pred Osnovnim sudom Distrikta, osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet godina i dva mjeseca. Prethodno mu je samo za trgovinu ljudima utvrđena kazna zatvora od pet godina, dok mu je za nasilje u porodici utvrđena pojedinačna zatvorska kazna od četiri mjeseca.

*Lični podaci osuđenog izostavljeni su u cilju zaštite identiteta, ličnih prava i najboljih interesa maloljetnih žrtava krivičnih djela.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!