RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

BiH: Mladi iz BiH osposobljeni za provođenje ekoloških zagovaračkih kampanja

Trening “Cool je kad si mlad i udišeš čist zrak” na kojem su mladi osposobljeni za provođenje ekoloških zagovaračkih kampanja održan je u 24. novembra u Kaknju i 26. novembra u Bijeljini. Fondacija INFOHOUSE provela je ovu aktivnost u okviru UNICEF-ovog projekta “Angažman mladih za poboljšanje kvaliteta zraka na zapadnom Balkanu”.

– Cilj nam je da mladi na ovim treninzima uče o važnosti čistog zraka te načinima kako najbolje ili
najefikasnije mogu doprinijeti poboljšanju kvaliteta zraka, u ovom slučaju u Kaknju i Bijeljini, prvenstveno
time što će ih stručne osobe iz ekološkog domena obučiti kako da vode zagovaračke kampanje koje će moći primjenjivati i nakon treninga – rekao je koordinator projekta Adin Šabić, Fondacija INFOHOUSE.

Učesnike/ce treninga vodile su ekspertice iz Centra za ekologiju i energiju Tuzla, Džemila Agić i Vanja Rizvić, koje imaju dugogodišnje iskustvo u kreiranju i vođenju kampanja zagovaranja.

– Interesantno je što su mladi aktivni, motivirani za djelovanje i što imaju određeni nivo predznanja.
Dodatno dobro u tome je njihova zainteresiranost da djeluju u zajednici, kao i to što su veoma motivirani
da dobro i kreativno osmišljavaju kampanje, i da se pripremaju za djelovanje u narednih mjesec i po –
istakla je trenerica Agić.

Mladima nije nedostajalo želje i elana da učestvuju na treninzima.

– Imali smo priliku da saznamo nešto novo o zagađenju zraka u mjestu u kojem živimo, dobili smo podatke koji nam nisu bili na raspolaganju. Zahvaljujući gostoprimstvu stvorio se ”feeling” timskog rada, pri čemu smo mogli razvijati kritičko razmišljanje o ovakvoj temi – kazao je Faris Mušija, mladi aktivista i učesnik treninga iz Kaknja.

Učesnica treninga i mlada aktivistica Biljana Lazić iz Bijeljine ukratko je opisala način rada treninga, istaknuvši da su se podijelili u grupe i formirali tri kampanje. Prva je bila saobraćaj, druga zdravstvo,
a treća je bila medijska.

Mlade u narednom periodu očekuje online trening na kojem će imati priliku usvojiti znanja iz medijskog
zagovaranja. Nakon toga bit će im dodijeljena sredstva u vrijednosti od 3.000 EUR za pokretanje ukupno
šest zagovaračkih kampanja. Tri će biti realizirane u Kaknju, dok će preostale tri biti realizirane u Bijeljini, saopćeno je iz INFOHOUSE-a.

 

fena/foto

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Proni organizovao kamp za mlade

Sanita Jerković Ibrahimović

Brčko: I Crveni krst tokom ljeta provodi niz aktivnosti

Sanita Jerković Ibrahimović

Svijet: Ruski alpinista poginuo u kampu na Mount Everestu

Vladimir Matijević