RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Inspektori aktivno kontrolišu poštivanje epidemioloških mjera

Inspektori brčanskog Inspektorata su trenutno, pored redovnih aktivnosti, najviše angažovani na kontroli provođenja epidemioloških mjera koje su određene naredbama Kriznog štaba Brčko distrikta BiH.

Prema riječima glavnog inspektora Inspektorata Brčko distrikta BiH,Azijade Ibrahimović, kada je riječ o poslovima inspektora i epidemiološkim mjerama, prioritet je, a na osnovu podataka dobijenih od Pododjela za javno zdravstvo, donošenje rješenja o izolaciji kojih je do sada od strane sanitarnih inspektora izdato 7.636.

Kazala je da se trenutno provode kontrole poštivanja propisanih epidemioloških mjera u kozmetičkim i frizerskim salonima s obzirom da u toj vrsti djelatnosti postoji veći rizik i zbog toga i imaju posebne mjere.

„I prije smo kontrolisali, a do sada, nakon donošenja zadnjih mjera, usmjerili smo se na kontrole poštivanja propisanih epidemioloških mjera u ugostiteljskoj djelatnosti, te javnom prijevozu gdje su kontrole pojačane juče i danas s obzirom da je počelo drugo polugodište 2020/2021. godine.

Kada je riječ o proteklim praznicima, Ibrahimović je istakla da su kontrole vršene i uoči Nove godine.

„Izvršene su kontrole u pet ugostiteljskih objekata gdje smo imali situaciju da su se gosti pripremali za doček Nove godine. Utvrđene su nepravilnosti kod četiri ugostiteljska objekta i za odgovorne osobe, odosno vlasnike podnešeni su zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka“, dodala je Ibrahimović.

Kazne koje su propisane Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kazala je, da se za samostalne preduzetnike kreću se od 200 do 1.500, za pravna lica od 1.000 do 10.000, a za odgovorna lica u pravnom licu od 200 do 2.000 maraka.

Dodala je da je saradnja Inspektorata i Policije Brčko distrikta izuzetno dobra odnosno da im redovno dostavljaju izvještaje o poštivanju propisanog radnog vremena ugostiteljskih objekata na osnovu čega inspektori preduzimaju odgovarajuće mjere.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Ispravnost prehrambenih proizvoda u Distriktu zadovoljavajuća

Sandra Živković

Брчко: Током викенда више објеката прекршило мјере Кризног штаба

Дејана Крстић

Брчко: Апел на грађане да не купују сладолед произвођача “Марс”

Дејана Крстић