Brčko

Brčko: Još uvijek prisutna stigmatizacija osoba sa invaliditetom i u Distriktu

Sinoć je u organizaciji Udruženja osoba sa invaliditetom „Spas“ i brčanskog „Vermonta“ u Omladinskom centru upriličena debata na temu „Djeca i odrasle osobe sa invaliditetom i njihov položaj u Distriktu“. Govoreći kao uvodničar dr. Dragan Pejić je naglasio da, generalno, kod nas postoji sasvim solidna zakonska regulativa, koja se tiče osoba sa invaliditetom, no da je problem njihove stigmatizacije.

„Osobe sa invaliditetom nisu one koje treba da sažalijevamo već im mi kao društvo trebamo pružiti adekvatnu priliku za rad i dokazivanje, jer ova lica imaju potpuno pravo i trebaju da budu tretirana podjednako kao i sve druge osobe“, naglasio je dr Pejić.

Igor Tomić, predsjednik Udruženja „Spas“, konsastovao je da nažalost u Distriktu još uvijek postoji više animoziteta, nego empatije prema osobama sa invaliditetom.

„Ključ u promjeni takvog stava leži i u većoj konkretnoj angažovanosti i borbi za vlastita prava i poziciju u društvu i nas samih kao invalidnih osoba, odnosno onih kojih se ta pozicija najviše i tiče. Jer niko vam ništa neće pokloniti, ukoliko se vi sami ne borite za to“, akcentirao je Tomić.

Debati je prisustvovala i zastupnica Romske manjine u brčanskom Parlamentu Mejra Šećić koja je istaknula da je vrlo važno da Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji hendikepiranih osoba u Distriktu bude usvojen te da će se i ona lično zalagati kako bi se to desilo čim prije.

„Nastojaću se u kontaktima sa članovima brčanske Vlade, ali i većine u Skupštini, izboriti da na svim mjestima na koja invalidne osobe sada nemaju pristup, budu izgrađene takozvane rampe, kao i to da se one instaliraju i u većinu autobusa, da bi i osobe u kolicima mogle bez problema koristiti usluge javnog prevoza“, istakla je Šećić.

Tokom debate čule su se i zanimljive ideje, primjerice da kroz razgovore sa psihologom treba ojačati vjeru lica sa invaliditetom u sopstvene mogućnosti i perspektive. Za provođenje ove ideje u djelo, operativnu spremnost su iskazali čelnici brčanskog „Vermonta“, čiji je direktor Damir Radenković naglasio da su takav projekat spremni provesti već početkom naredne godine. Istovremeno je uočeno da na ovoj debati je bio veoma mali odziv osoba sa invaliditetom, te zaključeno da se upravo sama invalidna lica moraju više javno angažovati ako žele popraviti svoju opštu poziciju u društvu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button