RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Finansijska zavisnost o partneru najčešći razlog nasilja u porodici

Policija Brčko distrikta od početka ove godine zaprimila je ukupno 14 prijava slučajeva nasilja u porodici protiv 17 osoba, a prema dosadašnjoj statistici najčešći počinioci verbalnog i fizičkog nasilja su muškarci. U Brčkom još uvijek ne postoji sigurna kuća namijenjena žrtvama nasilja u porodici.

Tokom 2022. godine Policija Brčko distrikta zaprimila je nešto veći broj prijava te je evidentirano ukupno 17 zahtjeva protiv 19 osoba od čega je 16 muških i tri ženska izvršioca.

Protiv navedenih osoba Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH u 2022. godini podnešeno je ukupno 17 zahtjeva, dok je u 2023. godini do sada podnešeno ukupno 13 zahtjeva za pokretanje prekršajnog naloga.

„Policija bilježi tendenciju smanjenja krivičnih istraga kada je u pitanju nasilje u porodici i počinioci su pretežno muškarci. U 2021. godini bilo je ukupno 17 događaja od čega je 15 žrtava žene i dva muškarca, a od toga su ukupno 15 počinilaca muškarci, dok su dva počinioca žene. Za period 2022. godine zabilježeno je ukupno 16 događaja gdje je bilo 16 ženskih žrtava i četiri muške. U 2023. godini do sada je bilo svega šest događaja u kojima su šest žena žrtve, a isto toliko muških počinioca“, rekla je Hukičević.

Edina Osmić Šadić psihoterapeut pod supervizijom kaže da je najveći razlog pojave nasilja u porodici finansijska zavisnost te istakla da je društvo u BiH još uvijek tolerantno na slučajeve nasilja što potvrđuje mali broj prijava nasilničkog ponašanja.

„Prema podacima Agencije za statistiku u BiH su trenutno 42 posto osoba koje su trpjele psihičko nasilje, 25 posto trpjelo je fizičko nasilje i šest posto trpjelo je seksualno nasilje dok je 72 posto izvršilaca nasilja sadašnji ili bivši partneri žrtava“, dodala je Šadić.

Marija Tomić, dugogodišnja aktivistica iz Brčkog nedavno je osnovala web stranicu „Ne (BiH) Nasilje“ čiji je cilj prikupljanje podataka o nasilju i davanje savjetodavne podrške žrtvama nasilja.

„Mi kao građani imamo dužnost da ako postanemo svjesni nasilja da ga odmah prijavimo kako bi spriječili neželjene posljedice i veoma je bitno da građani znaju da osim fizičkog nasilja postoje i mnoge tehnike koje nasilnici koriste kako bi tlačili svoje žrtve“, dodala je Tomić.

Borba protiv nasilja u porodici traži temeljne i dugoročne promjene i potrebno je po uočavanju svake vrste nasilja odmah reagovati te osuditi počinioce kako bi se ova neprihvatljiva pojava u društvu u konačnici smanjila ili u potpunosti neutralizirala.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Policija Brčko distrikta rasvijetlila otmicu i slobode lišila tri lica

Radio Brčko

Brčko: U posjeti Policiji boravila delegacija Ambasade Republike Francuske

Radio Brčko

Brčko: Započela akcija “Škorpion” usmjerena na suzbijanje neovlaštenog prometa oružjem

Radio Brčko