RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Naplata direktnih poreza za šest mjeseci preko 14 miliona KM

U periodu od 01.01. do 30.06 u Brčko distriktu je Poreska uprava naplatila preko 14 miliona KM direktnih poreza, što je oko 50 posto u odnosu na plan za ovu godinu koji iznosi oko 28 miliona maraka.

Direktorica Poreske uprave Brčko distrikta Tatjana Mihajlović

Direktorica Poreske uprave Brčko distrikta Tatjana Mihajlović je za Radio Brčko pojasnila da je Poreska uprava, odnosno Direkcija za finansije, zadovoljna visinom ubiranja direktinih poreza u odnosu na plan za prva dva kvartala ove godine.

Mihajlović je napomenula da je do odstupanja u ubiranju poreza došlo kod poreza na platu gdje je ostvarenje oko 75 posto. Razlozi  manjka ostvarenja plana su prošlogodišnja usvojena izmjena zakona o porezu na dobit i kod lica koja su bili nerezidenti, a ostvaruju pravo kao rezidenti ukoliko imaju prebivalište van Brčko distrita.

Mihajlović je kazala da se kod ubiranja ove vrste poreza radi o zaposlenicima organa uprave, institucija, zdravstva i drugih javnih preduzeća i ustanova.

„Do odstupanja je došlo i kod ubiranja poreza na imovinu, ali su očekivanja da do kraja godine i ovaj plan bude realizovan u stopostonom iznosu“, dodala je direktorica Poreske uprave Brčko, Tatjana Mihajlović.

Ona je pojasnila da je ovdje problem nastao kod distribucije samih rješenja za uvtrđivanja poreza na nekretninu jer je u pitanju bilo oko 40.000 rješenja o porezu na nekretnine, a trenutno su svi raspoloživi zaposlenici kuriri angažovani na dostavi i distribuciji tih rješenja širom Brčko distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Od ponedjeljka počinje škola, otvaraju se ugostiteljski objekti i funkcioniše javni prevoz

Admir Kadrić

Brčko distrikt: U protekla 24 sata 15 lica pozitivno na korona virus

Mirsad Arnautović

Брчко: Културно-административни центар носиће име Патријарха српског Павла

Миљана Ђурђевић