RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Naredne godine bi trebali početi konkretni radovi na potpunom zatvaranju gradske deponije

U Mjesnoj zajednici Ilićka u Brčkom u četvrtak 04. augusta će biti organizovana Јavna rasprava u cilju realizacije Projekta rekultivacije, sanacije i zatvaranja deponije u Brčkom. Ovo je jedna od aktivnosti koja se mora realizovati kako bi u narednom periodu započeli konkretni radovi na konačnom zatvaranju gradske deponije u Brčkom.

Već duže od 50 godina komunalne službe nekadašnje Opštine a sadašnjeg Distrikta Brčko, kućanski i sve druge vrste otpada stanovnika Brčkog, deponuju na lokalitetu gradske deponije koja se nalazi udaljena samo dva kilometra od centra grada.

Ova svojevrsna ekološka bomba koja se nalazi na samoj obali rijeke Save proteklih je godina često izazivala probleme za nekoliko hiljada stanovnika u Mjesnim zajednicama Ilićka, Grčica i Donji Brezik koje se nalaze u njenoj neposrednoj blizini, a nerijetko su na deponiji izbijali i požari koji su dovodili do toksičnih isparavanja.

Odjeljenje za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta je na zahtjev građana ali i predstavnika vlasti prošle  godine pokrenulo proceduru izrade Projekta koji predviđa sanaciju i potpuno zatvaranje ove deponije.

“Projektom je predviđena potpuna sanacija i zatvaranje navedene deponije koja će biti prekrivena određenim najlonima narednih 30 godina koliko je vremena potrebno da bi se deponija pretvorila u čvrstu materiju koja će biti prekrivena zemljom i travom na kojoj bi se na kraju mogli instalirati i solarni paneli”, istakao je Aleksandar Mančić ekspert za vođenje projekata kapitalnih investicija u ovom odjeljenju, pojašnjavajući šta on sve podrazumijeva.

Građani će na zakazanoj Јavnoj raspravi u Mjesnoj zajednici Ilićka imati priliku da iznesu svoja mišljenja, prijedloge i primjedbe na izrađenu Studiju uticaja na životnu sredinu koja predviđa preduzimanje svih neophodnih aktivnosti i radova kako bi ova deponije nakon što je 50 godina bila u upotrebi u konačnici bila zatvorena.

Neophodna sredstva za sanaciju i zatvaranje deponije iznose šest miliona maraka, a prvi konkretni građevinski radovi na ovom projektu bi trebali započeti naredne godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Prolongiran odvoz otpada s brčanske gradske deponije na regionalnu deponiju u Zvorniku

Sandra Živković

Ugašen požar na deponiji u Brčkom

Mirsad Arnautović

КС: Угоститељи и хотелијери протестовали због најављених мјера затварања за викенд

Radio Brčko