RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Izložbom slika završena manifestacija „Frančeskovi dani 2019“

Kolektivnom izložbom slika, sinoć je završena, jedanaesta po redu, kulturno-sportska manifestacija „Frančeskovi dani 2019“. Tokom proteklih mjesec dana u okviru ove manifestacije upriličeno je niz kulturnih i sportskih događaja.

Kako je kazao koordinator ove manifestacije, Zvonko Marić, izložba sadrži 24 umjetničke slike od 18 autora iz regiona, BiH i Brčkog, a koje su nastale u proteklih 10 do 15 godina na raznim likovnim kolonijama u Distriktu.

Marić je podsjetio da je u proteklih 30 dana, koliko je trajala ova manifestacija, bilo 15 kulturnih i sportskih dešavanja, te naglasio da su itekako prezadovoljni odzivom publike.

Izložbu je sinoć otvorio dogradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić koji je ovom prilikom istakao da je zadovoljan organizacijom „Frančeskovih dana“, ali i činjenicom da su sadržaji bili itekako posjećeni.

„Ove vrijednosti, koje se u to doba stvaraju, sigurno će ostati važne za Brčko distrikt jer kako vrijeme bude prolazilo ovo će dobijati sve veću vrijednost, kako sam događaj tako i umjetnička djela ponaosob“, rekao je Domić

Na izložbi je sinoć bio prisutan i bivši predsjednik Hrvatskog kulturnog društva „Napredak „Brčko Anto Basić, koji je rekao da je Udruženje likovnih i dramskih umjetnika „Talija“ dalo ogroman doprinos općoj kulturi Brčko distrikta.

„Oduševljen sam i sad na zatvaranju kada su svi umjetnički radovi gotovi i kada imamo priliku vidjeti radove multietičnih umjetnika ovog grada, što pratimo i inzistiramo na tome jer smo mi multietični grad. Kultura mnogo nacionalna, mnogo religiozna sazdana je ovdje u Brčko distriktu“, rekao je Basić.

Kustos Galerije Likum Almedina Cifrić pojasnila je da umjetničke slike koje su izložene su u najvećem broju pejzaži koji su izuzetno mistični i gdje je prisutna umjetnička imaginacija. Kako je rekla, bitno je istači za Frančeskove dane i ovu izložbu i to, da su ove godine konzumenti izuzetno mladi, kako izložbe, tako i same postavke izložbe i publike.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iako je kulturna manifestacija „Frančeskovi dani 2019“ zatvorena sinoć, za ljubitelje umjetnosti izložba u Galeriji Likum ostaje otvorena tri sedmice.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Sarajevo: Peto izdanje ‘Golf-Festa’ okupilo vlasnike automobila marke ‘golf’ iz BiH i zemalja okruženja

Vladimir Matijević

Erdoan najavio zatvaranje Turske od 29. aprila

Radio Brčko

Tri djela Safeta Zeca postavljena u italijanskom Trevisu

Radio Brčko