RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Nedostatak asistenata jedan od problema u osnovnim školama

Nedostatak asistenata nužnih za djecu koja nisu u stanju samostalno pratiti nastavni proces, jedan je od većih problema u osnovnim školama na području Brčko distrikta.

U tijeku je i Javni poziv za popunjavanje nastavnog kadra, kojim bi se trebao rješiti ovaj problem.

“Zbog nedostatka asistenata, ali i ostalog nastavnog osoblja, Odjel za obrazovanje Vlade Brčko distrikta raspisao je Javni poziv za popunjavanje oko 70 pozicija nastavnog kadra koji su nužni u procesu obrazovanja, a koji će trajati do 17. listopada ove godine“, kazao je predstojnik Odjela za obrazovanje Zoran Bulatović.

U školama Brčko distrikta odvija se inkluzivna nastava, odnosno nastava na kojoj sudjeluju i učenici koji imaju određenih poteškoća u samostalnom radu, te su takvim učenicima nužni asistenti koji su kvalificirani za rad sa djecom kojima je potrebna pomoć kako bi pratila nastavni plan i program.

„Broj potreba za asistentima je veliki i trend je nažalost takav da iz godine u godinu imamo sve veću potrebu za angažiranje asistenata, jer je sve veći broj djece kojima je potreban ovakav vid pomoći. Odjel je uputio prijedlog novog Zakona za zapošljavanje asistenata u stalni radni odnos, kako bi zadržali određni kadar i Vlada Brčko distrikta je usvojila ovaj prijedlog i trenutno je u skupštinskoj proceduri. Cilj nam je te asistente uvesti u stalni radni odnos kako bi imali određeni broj stalno zaposlenih asistenata“, dodao je Bulatović.

Kako navodi Bulatović sve je više djece kojima je potrebna pomoć u praćenju nastave i istiće da je toj djeci potrebna pomoć da se uključe u nastavni proces ali i u samo društvo. Prema njegovim riječima planirano je raspisivanje još jednog Javnog poziva za prijem nastavnog kadra, koji bi trebao biti objavljen u 11. mjesecu ove godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

MZ Meraje: Okončani projekti vrijedni 250.000 maraka

Admir Kadrić

Брчко: У понедељак почиње друго полугодиште

Vladimir Matijević

Vlada Brčko distrikta odlučila stipendirati upis deficitarnih zvanja i zanimanja u srednjim školama

Mirsad Arnautović