RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Nema prepreka za održavanje završnih ekskurzija i maturskih večeri

Maturanti u četiri brčanske srednje škole uskoro će završiti svoje školovanje i za sada ne postoje bilo kakve prepreke da se obave završne maturske ekskurzije te organizuju maturske večeri. Odluka da li će ove tradicionalne završne ativnosti na kraju srednjoškolskog obrazovanja biti i realizovane zavisi od učenika, njihovih roditelja i škola.

Ove školske godine će u četiri srednje škole u Brčko distriktu svoje školovanje privesti kraju ukupno 692 maturanta.

„Odjeljenje za obrazovanje nema nadležnost da odlučuje o organizaciji završnih ekskurzija i maturskih večeri no naš je stav da, ukoliko se učenici odluče na odlazak na završne maturske ekskurzije, one budu organizovane u zemljama u okruženju te da zbog popuštanja epidemioloških mjera nema prepreka da se organizuju maturski defile i maturske večeri na tradicionalan način kao nekada“, istakao je Slavoljub Bašić, šef Pododjeljenja za srednje obrazovanje.

Bašić je dodao ja Vlada Brčko distrikta nedavno usvojila i Odluku o upisu učenika u srednje škole u narednoj školskoj godini kojom je planirano nekoliko novih zvanja i zanimanja u skladu sa potrebama izraženim od strane brčanskih privrednika pa čak i da se započene sa praksom stipendiranja nekih deficitarnih zanimanja.

Podaci govore da i Brčko distrikt kao i druge lokalne zajednice iz godine u godinu ima sve manji broj učenika koje pohađaju srednje škole te su tako prije 20 godine četiri srednje škole u Brčkom imale 3.750 učenika dok je ove godine taj broj 2.650 odnosno manje za gotovo 1.100 učenika.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Ove školske godine iz srednjih škola izlazi 692 maturanta

Mirsad Arnautović

Šta zanima maturante i maturantice osnovnih i srednjih škola u Brčko distriktu?

Radio Brčko

Брчко: Ове године средњу школу завршио 671 ученик

Дејана Крстић