Brčko

Brčko: Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih u nedjelju, 30. avgusta

Koordinacija udruženja proisteklih iz prethodnog rata, koja zastupaju prava porodica civilnih žrtava rata, i ove  godine u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine simbolično obilježavaju 30. avgust, Međunarodni dan nestalih, uz podršku Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Međunarodnog crvenog križa-krsta /ICRC/, Međunarodnog komiteta za nestale osobe /ICMP-a/ i BH Telecoma.

I nakon 28 godina od počinjenih ratnih zločina, suočeni smo sa činjenicom da nadležni organi vlasti, Tužiteljstvo, Policija i policijske bezbjednosne agencije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine nisu dovoljno uradili na pronalaženju skeletnih ostataka nevino ubijenih Bošnjaka, Hrvata i ostalih, na organizovanom i sistematskom prikupljanju podataka i dokaza o ratnim zločinima, te na procesuiranju osumnjičenih i kažnjavanju počinilaca i naredbodavaca za počinjene zločine.

Zabrinjava nas činjenica da se, zahvaljujući vlastima, na takvo stanje navikavamo i sjećamo se samo od datuma do datuma. Zar ti ljudi ne zaslužuju da se konačno otkrije gdje počivaju i ko su počinioci, tačnije ko su ubice? Nastavit ćemo trpjeti višedecenijsku nepravdu i čekati da nam neko možda kaže gdje se nalaze naši najmiliji. Da svoj posao rade, /a evidentno je da ne rade/ Tužiteljstvo i policijske agencije na pronalaženju nepronađenih skeletnih ostataka i apsurdno je očekivati da nam informacije dostave egzegutori zbog svoje sigurnosti.

Ako se takva politika nastavi, počet ćemo se i sami pitati, da li se zločin zaista i desio, a da činjenice o zločinu nepobitno potvrđuju.

Obilježavanje će biti prilagođeno prema preporukama Kriznog štaba za zaštitu i spašavanje  Brčko distrikta Bosne i Hercegovine izazvane virusom KOVID 19.

Primorani smo da u cjelosti ispoštujemo Odluku kriznog štaba Brčko distrikta BiH i ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana nestalih organizujemo u skromnjijem obliku i bez velikog okupljanja građana na javnom prostoru. Iako smo prinuđeni na ovakavo postupanje, svakako smo svjesni da ovakav ograničeni oblik odavanja  počasti neće ni na koji način umanjiti značaj ovog datuma.

Biti civilna žrtva rata u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, samo je prefiks i ništa više, jer osim naziva “CIVILNA ŽRTVA RATA” više i ništa nemamo.

Program obilježavanja:

Predviđeno je da se obilježavanje održi u nedjelju 30.08.2020 godine u vremenskom periodu od 10,30 do 11,50 sati  na Trgu mladih.

Prisutni sa Trga mladih u 11,50 sati krenut će u pravcu graničnog prelaza gdje će preći isti s ciljem polaganja vijenaca, bacanje cvijeća u rijeku Savu i puštanje balona u zrak sa ispisanim porukama.        

Foto: Arhiva “Radio Brčko”                    

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button