RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Obilježen blagdan “Rane svetog Franje” u Gornjoj Skakavi

Na lokalitetu nekadašnjeg franjevačkog samostana u Gornjoj Skakavi kod Brčkog danas je obilježen blagdan „Rane svetog Franje“.

Današnjoj svetkovini prisustvovali su hodočasnici iz cijele zemlje i susjedstva te su se vjernici uz svetu misu, koju je predvodio Fra Ilija Alandžak, beogradski gvardijan, pomolili na ovom, za kršćane, važnom mjestu.

„Mi smo se okupili danas kako bi ovaj blagdan obilježili na jedan duhovan način, te da tajnu duhovnog života prenesemo i u naše živote i na naše obitelji. Na ovom mjestu crpimo snagu za svakodnevni život u kojem obogaćujemo naš duhovni put, ali isto tako i da pokažemo naš nacionalni identitet, te da pripadamo hrvatskom narodu“, kazao je fra Niko Josić gvardijan samostana Bezgrešnog začeća blažene Djevice Marije u Dubravama.

„Zidine su kolijevka Hrvata ovoga kraja i kolijevka kršćanstva, te mjesto opstojnosti Hrvata na ovom području. Ovo je mjesto koje pokazuje da su Hrvati stoljećima ovdje, te da katolička crkva nosi naš narod i stanovništvo ovoga kraja kroz sve nedaće i suprotstavljala se tiraniji i mnogo jačim neprijateljima kroz stoljeća. Mi smo opstali i ostali u ovome kraju i danas smo konstitutivni narod“, istaknuo je dr. Anto Domić, dogradonačelnik Brčko distrikta.

Za sve prisutne hodočasnike i goste, nakon misnog slavlja upriličeno je zajedničko blagovanje sa svećenicima te kulturno-zabavni program na kojem su nastupala kulturno umjetnička društva sa ovih krajeva.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Obilježena 31. obljetnica osnutka HVO-a u BiH

Gorana Antić

U Dubravama svečano otvoren dječiji vrtić “Hlapić”

Gorana Antić

Brčko: Predizborna kampanja HDZ BiH nastavljena u Gornjem Zoviku

Sandra Živković