RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Katolici u Gornjoj Skakavi proslavili blagdan “Rane Svetog Franje”

Na lokalitetu nekadašnjeg franjevačkog samostana u Gornjoj Skakavi kod Brčkog danas je obilježen blagdan „Rane Svetog Franje“. Zbog pandemije, ove godine je upriličeno samo misno slavlje uz značajno smanjen broj hodočasnika i izostanak tradicionalnog cjelodnevnog druženja.

Na svečanom misnom slavlju, koje je predvodio gvardijan tuzlanski fra Željko Nikolić, zbog mjera i preporuka Kriznog stožera nazočio je manji broj vjernika, nego prethodnih godina. No, i pored toga, bila je ovo prigoda da se lokalno stanovništvo i gosti prisjete duhovnih načela utemeljitelja Franjevačkog reda, ali i mjesta na kojem su stoljećima živjeli Hrvati. Na to je danas ukazao i gvardijan Franjevačkog samostana u Dubravama – fra Niko Josić u ime domaćina.

fra Niko Josić

„Ovaj današnji blagdan Rane Svetoga Franje proslavljamo na specifičan način jer se uistinu i nalazimo u vremenu koje je neobično, koje je omeđeno pandemijom COVID-19. Na jedan način mi ovdje obogaćujemo svoj duh dolazeći na ovo sveto mjesto i slaveći ovaj duhovni događaj. Ja sam ponosan i vrlo sretan da smo danas mogli i proslavom svete mise pridonijeti i ovom našem duhovnom obogaćenju samoga ovoga kraja“, rekao je fra Josić.

Među gostima koji su nazočili današnjem obilježavanju blagdana Rane Sv. Franje bio je dr. Anto Domić, dogradonačelnik Distirkta, koji je govorio o povijesti Zidina kao značajnom arheološkim nalazištu i daljnjim radovima na ovom lokalitetu.

dr. Anto Domić

„Vjernici ovoga Posavskoga kraja su dolaskom na ovo sveto mjesto izmolili blagoslov dragoga Boga da se providi potreba iskopavanja ovih temelja dviju crkava i ovoga zdanja koje smo uradili, da se sve to zaštiti od vremenskih prilika: hladnoće, vjetra, sunca. I pokazalo se da je ovo mjesto svakim danom posjećeno od ljudi u različitoj potrebi. Ovdje će biti još puno ispričanih priča, odnosno, još puno otkrivenih istina o ovom području i o Hrvatima Katolicima koji su živjeli na ovom prostoru od VII stoljeća, a evidentno je da je Katolička crkva ovdje jako brzo zaživjela“, kazao je dogradonačelnik Domić.

Poruka blagdana Rane Svetog Franje i hodočašća vjernika mogla bi se pretočiti u poruku mira, održavanju tradicije, vjere i dobrosusjedskih odnosa.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Obilježen blagdan “Rane Svetog Franje” u Gornjoj Skakavi

Radio Brčko

Brčko: Obilježen blagdan “Rane svetog Franje” u Gornjoj Skakavi

Gorana Antić

Gornja Skakava: Voda i dalje najveći problemi za mještane

Radio Brčko