RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Objavljen dokument o statusu završnih finansijskih izvještaja nevladinih organizacija za projekte iz 2022. godine

Odjeljenje za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta prvi puta javno za građane objavilo je dokument o statusu završnih finansijskih izvještaja nevladinih organizacija za dodijeljena sredstva po Javnom pozivu iz 2022. godine. Spisak je objavljen s ciljem transparentnog izvještavanja o dodjeljivanju sredstava budžeta Distrikta.

U dokumentu se nalazi popis 37 nevladinih organizacija s osnovnim informacijama koje pokazuju da je finansijski izvještaj jednog udruženja ocijenjen kao neprihvatljiv, dok dva udruženja uopće nisu realizovala projekte te su vratila dodijeljena sredstva. Finansijski izvještaji ostalih nevladinih organizacija s liste ocijenjeni su kao prihvatljivi, pojasnio je Senad Tufekčić, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH.

“Ovo obavještenje o projektima koji su realizovani 2022. godine i statusu njihovih finansijskih izvještaja može se pronaći na web stranici Odjeljenja za stručne i administrativne poslove gdje imate potpun spisak nevladinih organizacija koji su uradili finansijske izvještaje. Ovo je po prvi puta da ovako javno objavljujemo spiskove u vezi sa finansijskim izvještajima”, dodao je Tufekčić.

Tufekčić je podsjetio da je Odjeljenje ranije uvelo i praksu javnog otvaranja pristiglih projektnih prijedloga, najavivši da je u pripremi i izrada novog pravilnika koji će aplikantima omogućiti pravo žalbe na konačne rang-liste.

“Mi nemamo uredbu o žalbama, jer radimo po starom pravilniku, a u toku je izrada novog pravilnika gdje će aplikanti imati pravo da se nakon objavljivanja liste najuspješnijih projekata žale”, obrazložio je šef resornog odjeljenja.

Direktor Omladinskog centra “Vermont” Damir Radenković, pozdravio je odluku resornog odjeljenja da objavi statuse finansijskih izvještaja, istaknuvši da “Vermont” trenutno u partnerstvu s još deset nevladinih organizacija provodi monitoring trošenja javnih sredstava Distrikta u okviru projekta “Podrška građanima u borbi protiv korupcije”.

“Građani Brčko distrikta trebaju znati šta je to što Vlada Brčko distrikta ulaže u nevladin sektor, u šta se troši taj novac i koji su rezultati. Ako neka od nevladinih organizacija sredstva ne troši netransparentno i u skladu sa zakonom i te nevladine organizacije treba da budu objavljene – zašto su potrošile sredstva, na koji način i koja je tu kazna”, komentirao je Radenković.

Odjeljenje za stručne i administrativne poslove ove godine za finansiranje projekata nevladinog sektora izdvojilo je 420.000 KM. Za pravi Javni poziv izdvojeno je 200.000 KM, te je ostatak iznosa planiran za drugi Javni poziv koji će se objaviti već početkom septembra, najavio je Senad Tufekčić, šef resornog odjeljenja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Kadrić uz podršku OHR-a dao saglasnost za izmjene Zakona o mjesnim zajednicama

Admir Kadrić

Брчко: Новим Правилником до транспарентније расподјеле подстицаја у пољопривреди

Миљана Ђурђевић

Блажић: Реализовано доста тога, у плану још неке активности Oдјељења

Дејана Крстић