RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Odobreno 541.503 KM za sport i kulturu

Na 28. redovnoj sjednici Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, na prijedlog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu odobrena je dodjela novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 541.503,00 KM za sport kulturu, po javnom pozivu od 2. oktobra 2023. godine.

Na prijedlog istog odjeljenja članovi Vlade usvojili su i Odluku o odobravanju uvrštavanja sljedećih projekata na listu projekata javno-privatnog partnerstva: „Multifunkcionalna sportska dvorana s olimpijskim i terapeutskim bazenima”; „Moderni akvapark – vodeni grad” i „Izgradnja podzemnih i nadzemnih garaža i upravljanje saobraćajem u mirovanju”. Ova odluka upućuje se Skupštini Brčko distrikta BiH na konačno usvajanje.

Odobrene subvencije za nadoknadu dijela troškova goriva za realiziranu proizvodnju pod biljnim kulturama

Na prijedlog Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu odobrene su subvencije za nadoknadu dijela troškova goriva za realiziranu proizvodnju pod biljnim kulturama na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u 2023. godini u iznosu od 1.000.000,00 KM. Svrha Programa je pomoć poljoprivrednim proizvođačima na području Brčko distrikta BiH koji su ugroženi usljed poskupljenja cijena repromaterijala za potrebe biljne poljoprivredne proizvodnje.

Odobrene Smjernice za izradu nacrta zakona o izvršenju budžeta za 2024. godinu

Na prijedlog Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH odobrene su Smjernice za izradu nacrta zakona o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za 2024. godinu. Također, odobren je i Izvještaj o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za period od januara do septembra 2023. godine.

Odobren Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Policiji Brčko distrikta BiH

Na prijedlog Policije Brčko distrikta BiH odobren je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Policiji Brčko distrikta BiH kao i Nacrt zakona o izmjenama Zakona o policijskim službenicima Brčko distrikta BiH.

Ostale odluke

Članovi Vlade su na prijedlog Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju usvojili Odluku o odobravanju tekućeg transfera Razvojno-garantnom fondu Brčko distrikta BiH i Program utroška sredstava za sufinansiranje projekata finansiranih iz sredstava Evropske unije i drugih donatora u iznosu od 250.000,00 KM.

Na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge usvojen je Program o izmjeni i dopuni Programa utroška sredstava donacija Crvenom krstu/križu Brčko distrikta BiH za saradnju u programu prevencije, brige o djeci žrtvama roditeljske zloupotrebe.

Na prijedlog Odjeljenja za stručne i administrativne poslove odobrene su donacije te je usvojen Program utroška sredstava Crvenom krstu/križu Brčko distrikta BiH za 2023. godinu za nabavku putničkog kombija u iznosu od 50.000,00 KM.

Vlada Distrikta usvojila je i Odluku o usvajanju izmjene Programa tekućih donacija, subvencija i transfera u Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu odobrenih budžetom Brčko distrikta BiH za 2023. godinu. Na prijedlog istog odjeljenja donesena je Odluka o imenovanju člana i zamjenika člana Radne grupe za izradu podzakonskih akata Zakona o organizaciji tržišta vina u BiH te člana Radne grupe za uspostavljanje mreže računovodstvenih podataka poljoprivrednih gazdinstava.

U okviru 28. redovne sjednice usvojen je i Zaključak o davanju saglasnosti na prijedlog Odluke o vrsti i visini naknade za rad van radnog vremena Odbora za likvidnost budžeta Brčko distrikta BiH.

Članovi Vlade razmatrali su Nacrt zakona o dopuni Zakona o dječijoj zaštiti Brčko distrikta Bosne i Hercegovine te je konstatovano da ima primjedbi na navedeni nacrt zakona, predložen od strane Kluba poslanika Socijalističke partije (SP) i nezavisnog poslanika Đorđa Popovića, Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA), nezavisnog zastupnika Abdulaha Iljazovića i nezavisnog zastupnika Bahrije Ribića.

Usvojen je Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o imenovanju članova Koordinacionog tima za praćenje realizacije obaveza po ugovoru vezano za tržnicu Arizona.

Također, na današnjoj sjednici je na prijedlog Odjeljenja za javnu sigurnost usvojena i Odluka o imenovanju članova Radne grupe za izradu Zakona o deminiranju u Bosni i Hercegovini.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.