RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Za isplatu štete za eutanizirane i uginule životinje od bolesti Afričke svinjske kuge dodatnih 2,5 miliona KM

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je na danas održanoj 28. redovnoj sjednici usvojila Program utroška tekućih donacija za naknadu štete za eutanazirane i uginule životinje od bolesti Afričke svinjske kuge na području Brčko distrikta BiH u iznosu od 2,5 miliona KM.

„Uz ova danas odobrena sredstva i prethodno isplaćen milion KM iz sredstava rezervi za nadoknadu štete po ovom osnovu bit će isplaćeno 3,5 miliona maraka“, istakao je Milenko Ninković, šef Odjeljenja za  poljoprivredu.

Iz ovih sredstava će biti izvršene isplate vlasnicima eutanaziranih životinja, ispitivanje uzoraka ali i naknade za lica koja su bila angažovana na eutanaziji i zbrinjavanju uginulih životinja.

Do sada je Odjeljenju za poljoprivredu Vlade Brčko distrikta podneseno 287 zahtjeva za nadoknadu štete za eutanazirane i uginule životinje od bolesti Afričke svinjske kuge od čega je značajan broj već isplaćen.

Ninković je dodao da se još uvijek sporadično pojavljuju novi slučajevi oboljenja od Afričke svinjske kuge i da će se za ovu namjenu u budžetu za narednu godinu planirati dodatna sredstva u iznosu od 850.000 KM.

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je na 11. vanrednoj sjednici, na prijedlog Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, utvrdila naknadu koja će biti isplaćivana podnosiocima zahtjeva kod kojih je izvršena eutanazija životinja za vrijeme stanja prirodne nesreće zbog afričke svinjske kuge, kao i visinu dnevnica za lica koja će biti angažovana na poslovima zbrinjavanja leševa životinja, te na poslovima eutanazije životinja.

Predviđene su sljedeće naknade podnosiocima zahtjeva:

a)      prasad do 35 kg u iznosu od 6,50 KM po kilogramu

b)      svinje od 35 do 80 kg u iznosu od 5,00 KM po kilogramu

c)      svinje od 80 do 130 kg u iznosu od 4,20 KM po kilogramu

d)      suprasne nazimice priplodne krmače u iznosu od 1.000,00 KM po komadu

e)      priplodni nerastovi u iznosu od 1.000,00 KM po komadu

f)       suprasne krmače 1.200,00 KM po komadu.

Za lica koja su bila angažovana na poslovima zbrinjavanja leševa novčani iznos je 150,00 KM dnevno bez uračunatog iznosa zakonskih obaveza, a za lica koja su bila angažovana na poslovima eutanazije životinja novčani iznos je 250,00 KM dnevno bez uračunatog iznosa zakonskih obaveza.

Prvi slučajevi Afričke svinjske kuge na području Brčko distrikta su prijavljeni u šestom mjesecu ove godine i  od tada do danas je na području Distrikta eutanazirano preko 10.800 svinja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.