RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Održana konferencija gradonačelnika Eseda Kadrića povodom 100 dana rada Vlade

Povodom prvih sto dana rada novog saziva Vlade Brčko distrikta BiH gradonačelnik Esed Kadrić predstavio je početne rezultate realizacije političke agende na osnovu koje je Vlada dobila potporu parlamentarne većine. Iako je, kako je naveo gradonačelnik, sto dana malo vremena za okončanje određenih projekata, ipak je sasvim dovoljno da se prepozna energija, politički karakter i odgovornost koju posjeduje jedna Vlada.

  • Usvajanje Proračuna Brčko distrikta BiH za 2021. godinu sukladno novom Zakonu o proračunu

„Evidentno je usklađeno, sinkronizirano i sinergijsko djelovanje svih članova Vlade od početka rada, što je pretpostavka uspješnosti ispunjavanja očekivanja stanovnika Brčko distrikta BiH. Sjetite se brzog postupanja u donošenju Proračuna Brčko distrikta BiH za 2021. godinu u trenutku primjene novog Zakona o proračunu koji nas je primorao da primijenimo sasvim drugi koncept i prilagodimo se novim okolnostima. To je sve potvrdilo naš proaktivan pristup i u borbi protiv pandemije koronavirusa. Odmah smo pristupili energičnijem djelovanju i mislim da smo vrlo odgovornim, dobro odmjerenim odlukama, a ne populističkim mjerama, do sada uspijevali donijeti odluke od kojih dugoročno imamo koristi“, istakao je gradonačelnik Esed Kadrić u obraćanju medijima.

On je naveo da je novi saziv Vlade sustiglo u jednom trenutku jako puno teških izazova.

„Tri člana Vlade smo imali van stroja, u jednom trenutku i gradonačelnika, i dogradonačelnika, a i danas imamo nekoliko važnih ministara koji su oboljeli od COVID-19. Međutim, uspijevamo se nositi s tim izazovima i mislim da Vlada jako organizirano radi“, zaključio je Kadrić.

  • Zakonodavne aktivnosti

„Smogli smo snage i odlučnosti i usvojili Zakon o sprječavanju sukoba interesa u institucijama Brčko distrikta BiH, zakona koji se najneposrednije tiče onih koji su donijeli taj zakon. Dakle, to potvrđuje politički karakter ljudi koji su uskratili sebi određene komocije i mogućnosti da eventualno nešto drugačije postupe u tijeku mandata. Želja je bila da se osnaži integritet javnih funkcija, ali i vjerodostojnost onih koji obnašaju te funkcije kako bismo pokušali vratiti povjerenje u politiku i ljude koji se bave ovim poslom“, pojasnio je Kadrić.

Gradonačelnik je najavio da će se u parlamentarnoj proceduri uskoro naći Zakon o javnoj imovini Brčko distrikta BiH, koji je najvažniji zakon i pretpostavlja ubrzaniji gospodarski razvoj Distrikta te rješava mnoga važna pitanja koja nisu riješena desetljećima.

„Taj zakon će omogućiti da izvršimo diobene bilance sa Javnom zdravstvenom ustanovom i JP „Komunalno Brčko“, da riješimo problem nedostajućih mjesta za groblja i mezarja, u suradnji sa vjerskim zajednicama“, dodao je gradonačelnik.

On je istakao da je vraćen na kratku doradu Zakon o igrama na sreću koji će se također vrlo brzo naći na sjednici Vlade.

Kadrić je naveo da su formirane radne skupine za svaki zakon koji se našao na listi prioritetnih zakona u Programu rada Vlade Brčko distrikta BiH.

  • Počelo ucrtavanje trasa na dionici autoceste Beograd – Sarajevo

„Pokrenuli smo izmjene prostornog plana Brčko distrikta BiH zbog potrebe da se najbrže pristupi trasiranju autoceste kroz teritorij Brčkog, a koji čini buduću dionicu autoceste Beograd – Sarajevo. Jednom tjedno održavamo zvanične sastanke, ostvarena je komunikacija sa svim nadležnim institucijama Republike Srpske, Federacije i razine BiH po ovom pitanju i Brčko se priključuje da se zajedničkim naporima krene u realizaciju ovog projekta“, rekao je gradonačelnik Kadrić.

  • Aktualizirana izgradnja mosta na rijeci Savi

Jučer smo bili u Vukovarsko-srijemskoj županiji, angažirali smo našeg državnog ministra Vojina Mitrovića koji nam daje veliku potporu na realizaciji ovog, za Brčko neizmjerno važnog projekta.

  • Suradnja sa Svjetskom bankom na četiri iznimno važna projekta

„Nastavljamo, gdje imamo građevinsku dozvolu, regulaciju korita rijeke Blizne, i radimo pripreme za regulaciju projekta rijeke Brke, ovo su nastavci tih projekata u fazama. Integralno radimo na projektu izgradnje Centra za upravljanje krutim otpadom kao i zatvaranje postojeće deponije i njeno uređenje. Jedan od najvažnijih projekata jeste uređenje obale rijeke Save, odnosno izgradnja svih neophodnih sadržaja i šetališta.

  • U tijeku izrada regulacijskog plana zone McGovern i realizacija poslovnih inicijativa iz oblasti tekstilne industrije

„Baza McGovern je dobra perspektiva za gospodarski razvoj Distrikta. U fazi smo finalizacije izrade dokumenta specijalne pogodbe sa Studen Holdingom gdje će se graditi slobodna ekonomska zona i ona pretpostavlja da će se u prvoj fazi uložiti 20 milijuna konvertibilnih maraka s pozitivnom implikacijom u zapošljavanju. Već u prvoj fazi će biti zaposleno oko 200 radnika, rekao je gradonačelnik Kadrić. On je dodao da je skoro pa okončana i investicija iz oblasti tekstilne industrije.

„Uskoro će proraditi jedna tvrtka iz te oblasti koja će zapošljavati već skoro zaboravljene građanke Distrikta koje su možda nekada radile u Interpletu, odnosno sve one koji znaju kvalitetno šiti. U prvoj fazi će biti zaposleno 22 radnika iz te oblasti i Vlada vrijedno radi na realizaciji ove poslovne inicijative“, dodao je Kadrić.

  • Raspisan prvi tender za izgradnju Gradskog stadiona i urađeni konkretni koraci na izgradnji multifunkcionalne dvorane

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić istakao je da je u tijeku analiza i priprema za usvajanje niza regulacijskih planova koji će pretpostaviti masovniju izgradnju na području grada i Distrikta u cijelosti, jer su, kakao je naveo, otkočeni procesi u Odjelu za prostorno planiranje i imovinskopravne odnose. Gradonačelnik je istakao da će s jeseni krenuti još masovnija izgradnja, bilo da se radi o privatnim aktivnostima ili javnim investicijama.

„Ja sam ranije najavio i aktivnosti na izgradnji Gradskog stadiona. Mogu reći da smo ispunili donekle to moje obećanje. Već je raspisan prvi tender za nastavak izgradnje Gradskog stadiona, u vrijednosti od oko 1.300.000 KM i već pripremamo novi tender za realizaciju sredstava iz proračuna za 2021. godinu u visini od 5.000.000 za ove namjene“, dodao je Kadrić.

Gradonačelnik je istakao da je Vlada vrlo angažirana i po pitanju projekta multifunkcionalne gradske dvorane.

„O multifunkcionalnoj dvorani se godinama pričalo, a ništa se nije radilo. Mi smo vrlo konkretno pristupili tom pitanju. Angažirali smo Vladin Pododjel za javne objekte u okviru Odjela za javne poslove koji vrlo vrijedno rade na tome i mislim da ćemo u ovoj godini biti u poziciji da se nešto vidi od početka izgradnje ove dvorane“, zaključio je Kadrić.

  • Aktualni projekti na području Distrikta

Govoreći o aktualnim projektima u Brčkom koji su u različitim fazama realizacije gradonačelnik je istakao da je „u tijeku rekonstrukcija Zanatskog centra, pribavljena su odobrenja za građenje i izabrani izvođači radova za rekonstrukciju samoposluge u centru grada, a ubrzo nas očekuje i rekonstrukcija fasada u pješačkoj zoni na tzv. objektu „Klas“. Obdanište Ilićka u proceduri je pribavljanja upotrebne dozvole. Nabavili smo tegljač i prikolicu u vrijednosti od 600.000 KM, kao i specijalno vozilo koje će prevoziti otpad iz Brčkog u Zvornik, a u tijeku je priprema za izgradnju pretovarne stanice u vrijednosti od 430.000 KM. Kada je riječ o projektima vodoopskrbe i kanalisanja otpadnih voda, radi se na realizaciji u ukupnoj financijskoj vrijednosti od skoro 2.000.000 KM.

Počela je realizacija projekta dogradnje i rekonstrukcija dijela Bolnice za smještaj magnetne rezonance i RTG aparata u vrijednosti od skoro 300.000 KM, raspisan je tender i izabran izvođač za izgradnju suvremene zgrade za potrebe JZU „Zdravstveni centar Brčko“, iza sadašnjeg objekata Doma zdravlja u Brčkom. Vrijedno je spomenuti da vršimo postupak javne nabave da srušimo iseljenu zgradu na Bulevaru mira za potrebe izgradnje kružnog toka kako bi se omogućio kvalitetniji ulazak u Mjesnu zajednicu EŠ. Već su izvršene sve pripreme za izgradnju kružnog toka kod Gradskog stadiona i nadamo se da ćemo izgradnji pristupiti u tijeku godine. Započeta je izgradnja sportske dvorane u Potočarima, pripremamo dokumentaciju za još dva vrtića, u Srpskoj Varoši i na Broduši kao i dogradnju Prve osnovne škole u Brčkom. Raspisali smo tri tendera u okviru aktivnosti na rekonstrukciji Luke Brčko i to za rekonstrukciju platoa u Luci, nabavu dizalice i izgradnju industrijskog kolosijeka željeznička stanica Brčko Novo – Luka Brčko i rekonstrukciju prilazne ceste do Luke. Vrlo blizu smo trenutku da konačno izdejstvujemo građevinsku dozvolu za rekonstrukciju tzv. Kamernog teatra koji ide prema Domu zdravlja. Izabran je izvođač radova za izgradnju plaže u Mjesnoj zajednici Brezovo Polje“.

Gradonačelnik Kadrić je zaključio da usprkos pandemiji s kojom smo suočeni i izazova koje nosi virus korona, Vlada aktivno radi na svim drugim zadatim ciljevima. On je napomenuo i da je u tijeku realizacija prvog programa potpore gospodarstvu u ovoj godini za djelatnosti koje su pogođene koronavirusom te da će biti podijeljeno inicijalno 1.500.000 KM iz proračuna za 2021. godinu za ove namjene.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Vlada danas o prijedlogu proračuna za 2019. godinu

Radio Brčko

Brčko: Vlada o samozapošljavanju u poljoprivredi i stipendijama

Mirsad Arnautović

Усвојен Приједлог закључка у вези с Информацијом о напретку у имплементацији пројекта „Лука Брчко”

Radio Brčko