RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Vlada Brčko distrikta odlučila stipendirati upis deficitarnih zvanja i zanimanja u srednjim školama

Vlada Brčko distrikta je, na danas održanoj sjednici, usvojila Odluku o broju učenika za upis u srednje škole za školsku 2022./2023. godinu. Odjeljenje za obrazovanje je planiralo da naredne školske godine uvede i nekoliko novih zvanja i zanimanja od kojih bi neka od deficitarnih trebala biti i stipendirana.

Ovom odlukom planirano je da naredne školske godine prvi razred u četiri srednje škole u Brčko distriktu upiše 880 učenika raspoređenih u 44 odjeljenja.

“Osim postojećih zvanja i zanimanja od naredne školske godine uvode se i novi smijerovi i to fitofarmaceut i zubno stomatološki tehničar u Poljoprivredno-medicinskoj školi, ugostiteljsko-kulinarski tehničar u Ekonomskoj školi te rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina i zidar/keramičar u srednjoj Tehničkoj školi”, istakao je Zoran Bulatović šef Odjeljenja za obrazovanje.

Vlada Brčko distrikta  je odlučila da u rebalansu ovogodišnjeg budžeta predvidi i 40 hiljada maraka kako bi se prvi put stipendirali oni učenici koji se odluče da upišu određena zvanja i zanimanja koja su prijeko neophodna  brčanskoj privredi.

“Ova sredstva će biti dostatna da se stipendira stotinu učenika u deficitarnim zvanjima i zanimanjima u prva četiri mjeseca naredne školske godine”, naglasio je Bulatović.

On je dodao da Odjeljenje za obrazovanje ima namjeru da uputi javni poziv prema svim privrednim subjektima kako bi ušli u proces eventualnog stipendiranja i potpisivanja ugovora s učenicima koji već pohađaju deficitarna zanimanja i na taj način napravili aranžmane i ugovore o zapošljavanju tih učenika po završetku srednje škole.

To, po Bulatovićevim riječima, predstavlja sigurnost najprije za učenike da će dobiti posao u struci po završetku školovanja, a za privredne subjekte da će dobiti školovan kadar.

Kao i prethodnih godina, očekuje se da će prvi razred u nekoj od četiri srednje škole u Brčko distriktu upisati i  veliki broj svršenih osnovaca iz susjednih opština i gradova.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

MZ Meraje: Okončani projekti vrijedni 250.000 maraka

Admir Kadrić

Sjednica vlade: Slaba realizacija kapitalnog budžeta

Suvad Alagić

Brčko: Učenici se vratili u školske klupe

Sandra Živković