RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Održana tradicionalna Svetosavska akademija

U organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Brčko i Srpske pravoslavne crkve sinoć je održana tradicionalna Svetosavska akademija.

Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije koji je bio prisutan na akademiji u svom obraćanju poželio je da srpski narod u distriktu živi u jedinstvu i svetosavskoj ljubavi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“To je naš ideal, ideal simfonije nemanjićke i svetosavske, jer Sveti Sava je u srednjovijekovnoj državi ustanovio sistem simfonije u državi, odnosa između crkve i države”, dodao je episkop Fotije.

SPKD “Prosvjeta” dodjelilo je svestosavske nagrade episkopu Fotiju i gradonačelniku Brčkog Siniši Miliću za njihov doprinos duhovnom, prosvjetnom i kulturnom razvoju srpskog naroda, kao i za razvoj nauke i umjetnosti u distriktu.

 

 

 

 

 

 

 

Gradonačelnik Milić je ovom prilikom kazao da je vizija Svetog Save temelj duhovnog napretka i da smatra da je to naročito značajno u vremenu globalizacije.

„Dražava i naša crkva su viši sistem naše vrijednosti i sve što radimo treba da bude mjereno tim aršinima”, istakao je Milić.

Predsjednik “Prosvjete” Brčko Dragan Tomić je podsjetio da je tradicija obilježavanja Savindana kao školske slave prekinuta u brčanskim školama formiranjem Distrikta, te naglasio da će u narednom periodu učiniti sve što je u njihovoj moći da to opet bude školska slava djece pravoslavne vjeroispovijesti i da ih što više učestvuje u priredbama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U okviru bogatog kulturnog programa srpski glumac Petar Božović govorio je tekst Svetog vladike Nikolaja Stanimirovića i pročitao njegovu “Pokajnu molitvu”.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Петнаеста смотра српског фолклорa

Admir Kadrić

У Градској галерији вечерас изложба “Српска лексикографија од Вука до данас”

Radio Brčko

Djeca sa Kosova i Metohije završavaju svoju posjetu Brčko distriktu

Mirsad Arnautović