Brčko

Policija Brčko distrikta: U ovoj godini protiv 19 lica podnešeno je 11 Izvještaja Tužilaštvu zbog sumnje da su počinili 39 krivičnih djela

Konvencijom Ujedinjenih Nacija protiv korupcije usvojenoj 9. decembra na Generalnoj skupštini UN-a 2003. godine ukazano je na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv iste.

Korupcija je društveno opasna pojava koja zahvata sve segmente društva i zahtijeva sistemsko suprotstavljanje kroz prevenciju, koordinaciju borbe protiv korupcije i krivično pravno procesuiranje koruptivnih krivičnih djela.

Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u skladu sa svojom nadležnošću i strateškim planom provodi kontinuirane i planske aktivnosti na suzbijanju i sprečavanju korupcije na području Brčko distrikta BiH.

Opredijeljenost Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine da se suprotstavi ovoj negativnoj pojavi ogleda se u pokazateljima tokom 2022. godine do novembra, a tiču se provođenja istraga pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH u 54 predmeta na dokumentovanju koruptivnih krivičnih djela. U navedenom periodu iz ove oblasti protiv 19 lica podnešeno je ukupno 11 Izvještaja Tužilaštvu Brčko distrikta BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili ukupno 39 krivičnih djela i to: 17 krivičnih djela “Pronevjera”, 14 “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, sedam krivičnih djela “Davanje dara ili drugih oblika koristi” i jedno krivično djelo “Nesavjestan rad u službi”.

Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine će i u narednom periodu samostalno i u saradnji sa drugim institucijama i nadležnim tijelima, bezrezervno nastaviti aktivnosti u suprotstavljanju svim oblicima korupcije na prostoru Brčko distrikta BiH, sa akcentom na predmete “visoke korupcije”, te koristimo Međunarodni dan borbe protiv korupcije da pozovemo sve građane, ukoliko posjeduju bilo kakve informacije u vezi s navedenom temom, da iste dostave na brojeve telefona 049/233-200 ili 122.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!