RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Osvanuli uvredljivi grafiti u Prijedoru

U većinski hrvatskom selu Prijedor u Distriktu jučer su na više lokacija, na prometnim znakovima i autobusnim stajalištima osvanuli uvredljivi grafiti.

Prometni znakovi, ploča s napisom Franjevačkog samostana i galerije i lokalno autobusno stajalište išarani su polumjesecom i zvijezdom što su islamski simboli. Na pojedinim lokacijama, uz to je slovima ispisana i riječ „Allah“.

Predsjednik mjesne zajednice Prijedor, Ivo Augustinović kaže kako je ovaj događaj potresao i ponizio mještane.

„Ovo je stvar nacionalnog, nije stvar predstojećih izbora. Ovo se treba istražiti u korijenu, da se nađe čovjek koji je to uradio. Dolazili su policija i inspektori, ali sve to dođe do suda i tu stane. Ovo je totalno poniženje, uznemiren sam. Žao mi je što se u mom mjestu to desilo“, rekao je Augustinović.

Ivo Augustinović, predsjednik MZ Prijedor

No, ovo nije prvi put da se ovakve stvari događaju u ovom mjestu. Naime, prije dvije godine na cesti su također bili iscrtani nacionalistički znakovi s pratećim porukama, ali ističe Augustinović, cijeli slučaj je zataškan uz objašnjenje da je u pitanju dječja igra.

Luka Margić, 72-godišnji mještanin Prijedora, koji se vratio u selo nakon 43 godine kaže kako je proputovao cijeli svijet, ali se nikada nije osjećao više ponižen nego ovim događajem u svom selu.

„To je abnormalno. Po mome mišljenju tu postoji neka grupa, vjerojatno ekstremistička, koja želi da unese nemir u naše selo. Situacija ni malo nije fina“, kaže Margić.

Njihov sumještanin Ivo Bošnjaković smatra da je ovaj čin smišljeni vid provokacije kako bi se unijela panika i strah u život Prijedorčana.

„Čim je to ispisano na osam mjesta, znak je i poruka narodu da naprave strah i paniku koja ne bi ni trebala ni smjela da se desi u ovom vremenu i uvjetima u kojima živimo“, ističe Bošnjaković

Iscrtavanje grafita u Prijedoru prijavljeno je Policiji Distrikta koja aktivno radi na rasvjetljavanju ovog slučaja. Iz Policije su nam poručili kako poduzimaju intenzivne aktivnosti na otkrivanju počinitelja ovog prekršaja predviđenog Zakonom o javnom redu i miru, a za koji je predviđena kazna u iznosu do 1.500 KM.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Na kolektivnoj dženazi u Prijedoru biće ukopani posmrtni ostaci 86 žrtava

Radio Brčko

Приједорчанин добио четири мјесеца затвора због 20 евра

Radio Brčko

У Приједору данас дан жалости због смрти начелника криминалистичке полиције

Radio Brčko