RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: U prvoj polovici godine 30 poslovnih subjekata nije izdavalo fiskalne račune

Finansijska inspekcija Poreske uprave Brčko distrikta je u prvih šest mjeseci ove godine izvršila 78 kontrola  privrednih subjekata zbog nepoštivanja Zakona o fiskalinim sistemima te utvrdila da 30 kontrolisanih subjekata nije izdavalo fiskalne račune.

„Najviše nepravilnosti u neizdavanju fiskalnih računa je utvrđeno kod djelatnosti koje se bave trgovinom, apotekarstvom i ugostiteljstvom. Kontrole su rađene od početka godine a u protekla dva mjeseca naša ciljna skupina kod kontrola su bile one privredne djelatnosti koje su radile i u vrijeme vanrednih mjera uvedenih zbog pandemije“, istakao je Davor Ninić šef Finansijske inspekcije.

Šef Finansijske inspekcije u Brčko distriktu je istakao da će inspektori kontrole izdavanja fiskalnih računa  posebno vršiti u dane vikenda i nakon 16 sati radnim danom kada je utvrđeno da se najčešće dešavaju kršenja Zakona o fiskalnim sistemima.

Iz ove institucije su najavili do kraja ove godine pojačane kontrole izdavanja fiskalnih računa kako bi što veći broj poslovnih subjekata u sistemu fiskalizacije poštovao odredbe Zakona o fiskalizaciji.

Polovinom marta 2019. godine na području Brčko distrikta je započeo proces inicijalne fiskalizacije čime su  nakon višegodišnjeg kašnjenja u odnosu na entitete i poslovni subjekti u Distriktu dobili obavezu da izdaju fiskalne račune. U ovom sistemu se nalazi oko 2.600 poslovnih subjekata u Brčko distriktu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Brčko distriktu kažnjeno preko 200 poslovnih subjekata zbog neizdavanja fiskalnih računa

Mirsad Arnautović

Poreski obveznici u Brčko distriktu sve češće poreske prijave podnose putem interneta

Mirsad Arnautović

Brčko: Započinje inspekcijska kontrola izdavanja fiskalnih računa

Mirsad Arnautović