RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Otvorena 23. Međunarodna likovna simpozijum radionica SAVA

Umjetnička Galerija Brčko započela je sa 23. Međunarodnim likovnim simpozijum radionicama SAVA koje se održavaju u Gradskoj Vijećnici i koje će u narednih sedam dana okupiti renomirane umjetnike iz BiH i regiona.

Sonja Đurović, kustosica u Gradskoj galeriji rekla je da kolonija ne uslovljava umjetnike sa temama, nego im daje slobodu izražavanja prema njihovim pogledima i promišljanjima na svijet, a kroz radionice će nastati oko 15 likovnih radova različitih tehnika, tema i motiva.

„Ove godine ugostili smo osam umjetnika koji su jučer počeli sa stvaranjem umjetničkih djela. Ovogodišnji saziv je šarolik, umjetnici su različitih dobnih skupina sa bogatim slikarskim stažom i biografijom. Nažalost mi nemamo mogućnost otkupljivanja umjetničkih djela zbog administrativnih problema, odnosno, zato što nismo još uvijek javna ustanova i ne postoji centar za kulturu. Međutim, kolonija nam omogućava da svake godine u prosjeku dvadesetak slika, crteža ili skulptura uđu u depo umjetničke galerije i na taj način obogaćujemo ovu umjetničku zbirku“, rekla je Đurović.

Mehmed Klepo, slikar iz Visokog učestvovao je i u prethodnim kolonijama SAVA, te istakao da je ova kolonija jedna od najorganizovanijih i da je prednost ove radionice što su učesnici različitih dobnih skupina.

„Druženje sa mlađima na neki način osvježava, inspiriše naš rad te je dodatni vjetar u leđa da nastavimo raditi u stvaralačkom duhu. Više se napravi u zajedničkom radu nego kada sami stvaramo u ateljeu jer ovdje vlada pozitivna atmosfera“, dodao je Klepo.

Jelena Glogovac Savić, umjetnica iz Gacka kaže da su uslovi za rad odlični i nisu nametnuti što je jedan od razloga za njenim učešćem i ove godine u koloniji. Ona kaže da će biti posebna čar raditi u okruženju sedam dana sa ostalim kolegama.

„Svako od nas kada radi u svom ateljeu on je u svom svijetu i izolovan. Međutim, kada smo u koloniji tada dolazi do profesionalne razmjene znanja i novih iskustava zbog čega rezultati stvaranja budu bolji. Promocija umjetnosti i umjetnika je neophodna zato što kultura kojoj mi težimo i razlog zašto je stvaramo da bismo u toj historiji umjetnosti bili jedna crtica o kojoj će nadolazeće generacije učiti“, kazala je Savić.

Međunarodna likovna simpozijum radionica SAVA koju realizuje Umjetnička Galerija Brčko trajat će do 23. jula, a odvija se pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Otvorena izložba “Brčko kakvo (NE) poznajete”

Sandra Živković

Brčko: Klupska izložba fotografija Univerzitetskog foto-kino kluba Banja Luka sinoć otvorena u Umjetničkoj galeriji

Gorana Antić