RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Otvorena čitaonica digitalizovane arhivske građe u Arhivu Brčko distrikta

Arhiv Brčko distrikta Bosne i Hercegovine otvorio je za građane čitaonicu digitalizovane arhivske građe koja se odnosi na područje Brčko distrikta od perioda austrougarske vlasti do kraja Drugog svjetskog rata. Radi se o skeniranim dokumentima koje građani mogu besplatno pretraživati za naučno-istraživačke potrebe.

Čitaonica digitalnog arhiva Brčko distrikta ima četiri računara putem kojih se može pretraživati građa, pojašnjava arhivist Esaf Lević, dodajući kako se radi o rezultatu dugogodišnje digitalizacije građe u brčanskom i Arhivu Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a koja se odnosi na područje Brčkog i okoline.

“Nabavljeni su računari, napravljen je sistem za upravljanje podacima u koji se smještaju digitalni fondovi i koji se putem čitaonice mogu koristiti. Čitaonica se može posjetiti svakodnevno u toku radnog vremena”, rekao je Lević, dodavši da je razgledanje građe besplatno, ali da se štampanje naplaćuje.

Prema riječima našeg sagovornika, digitalizovani arhiv trenutno sadrži četiri cjelokupna fonda službenih dokumenata od perioda austrougarske vlasti do kraja Drugog svjetskog rata.

“U bazi podataka čitaonice pohranjeni su fondovi Zemaljska vlada Bosne i Hercegovine 1978–1918, Drinska banovina – prosvjetno odjeljenje 1929–1938, Jevreji Brčkog 1940–1945. i fond Šljivarstvo Brčkog 1918–1944.”, istaknuo je Lević.

Samostalni istraživač brčanske prošlosti Franjo Barišić podijelio je pozitivne utiske o kvaliteti digitalizovane građe, istaknuvši kako je već pronašao podatke koji će mu pomoći da finalizira svoj istraživački rad.

“Prvi doticaj s ovom aplikacijom je pozitivan, jer je građu jednostavno pretraživati. Nije mi bio problem u roku od nekoliko minuta pronaći ono što mi treba”,  kazao je Barišić, zaključivši da se radi o vrlo korisnom poduhvatu koji ne zaostaje za arhivima u regiji.

Arhivist Esaf Lević ističe kako se digitalizacija i obrada građe kontinuirano obavlja te da će se u bazi podataka čitaonice uskoro moći pretraživati, između ostalog, fondovi Alijaga Kučukalić i sinovi, Omladinska pruga Brčko-Banovići i fond razglednica, dokumenata i fotografija Enesa Čelosmanovića, kao i drugi fondovi iz ranijih perioda.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Upriličena izložba „Brčko u štampi u austrougarskom periodu“

Radio Brčko

У Служби за архив Брчко дистрикта задовољни реализацијом планова

Vladimir Matijević

U Brčkom postavljena izložba „SAD u bh. štampi do početka Velikog rata“

Radio Brčko