RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Arhiv Brčko distrikta potpisao Memorandum o saradnji s Gradskim arhivom Budimpešte

Uz stručnu podršku i posredovanje Arhiva u Vojvodini, brčanski Arhiv je ostvario u proteklom mjesecu uspješnu saradnju s Gradskim arhivom Budimpešte, pojasnio je šef službe za Arhiv Brčko distrikta BiH Ćazim Suljević, dodavši da je gradonačelnik Brčko distrikta, stoga, u ime brčanskog arhiva potpisao Memorandum o saradnji ovih dviju institucija.

Šef službe za Arhiv Brčko distrikta BiH Ćazim Suljević ističe kako su Memorandumom definisani osnovni ciljevi, a to su, prije svega, mogućnost zajedničkog apliciranja fondovima Evropske unije namijenjenim naučno-istraživačkom radu, te saradnja u arhivskoj i izdavačkoj djelatnosti.

„Najkonrektnije, koleginica Šarlota Kartag Miladinov, arhivistica iz Arhiva Vojvodine, će istražiti njihove inventare, izdvojiti dokumente koji se odnose na Brčko i okolinu i, vjerujemo, za sljedeću godinu pripremiti izložbu i prateću dokumentaciju koju ćemo predstaviti stručnoj i široj javnosti u Brčkom“, objasnio je Suljević.

Pored saradnje s Gradskim arhivom Budimpešte, u proteklih pet godina potpisano je šest memoranduma, protokola ili sporazuma o saradnji u oblastima arhivistike, bibliotekarstva i medija između Brčanskog arhiva i kulturnih institucija i gradova BiH i regije, naglašava Suljević:

„Potpisan je sporazum s Arhivom Bosne i Hercegovine, Arhivom Vojvodine, Arhivom u Budimpešti, Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom Bosne i Hercegovine, Medija centrom Sarajevo. A na inicijativu Brčkog, potpisan je sporazum o saradnji s Jevrejskom zajednicom Bosne i Hercegovine i kao rezultat potpisanog sporazuma, realizovan je projekat istraživanja i predstavljanja života i sudbine Jevreja u Brčkom kroz izložbu i monografiju Tragom brčanskih Jevreja.”

On ističe da zasada Brčanski arhiv može usmjeravati zainteresirane istraživače ka Gradskom arhivu Budimpešte, jer konkretne kopirane građe iz Mađarske u Brčanskom arhivu još uvijek nema.

„A ukoliko jedan značajan broj dokumenata prevedemo i donesemo kopije dokumenata u Brčko, vjerujem da će to istraživačima biti od konkretne koristi, jer će ovdje u Brčkom kroz našu digitalnu biblioteku moći koristiti ove dokumente”, dodao je Suljević.

Šef Kabineta gradonačelnika Brčko distrikta BiH Nedim Hamzabegović istakao je kako se potpisivanjem ovog Memoranduma nastavlja tradicija saradnje Distrikta s arhivima i kulturnim ustanovama u Bosni i Hercegovini i široj regiji.

„Vjerujemo da je ovo konkretan korak ka unaprjeđenju arhivske djelatnosti u Brčkom i međunarodne afirmacije Brčko distrikta BiH”, zaključio je Hamzabegović.

Hamzabegović je podsjetio kako je Distrikt prethodne godine iz Mađarskog državnog arhiva u Budimpešti dobio kopiju najstarijeg do sada pronađenog pisanog dokumenta u kojem se spominje Brčko iz 1422. godine, što predstavlja pozitivan primjer saradnje s arhivima iz Mađarske.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Sutra će biti otvorena izložba i prezentacija monografije „Tragom brčanskih Jevreja“ u Zenici

Gorana Antić

Брчко: У току пријаве за обуку из области европских интеграција за запослене у јавној управи

Anđelka Đurić

Brčko: Novi Zakon o državnoj službi narednog mjeseca na sjednici Vlade Distrikta

Admir Kadrić
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!