Brčko

Brčko: Ove školske godine iz srednjih škola izlazi 692 maturanta

Od naredne školske godine se uvodi stipendiranje srednjoškolaca

Ove školske godine iz četiri brčanske srednje škole izlazi ukupno 692 maturanta što je za oko 20 učenika više u odnosu na prošlu godinu. Da bi stimulisali upis srednjoškolaca u zvanja i zanimanja koja su deficitarna u brčanskoj privredi, od naredne školske godine uvodi se i stipendiranje takvih učenika.

“Od 692 svršena maturanta njih 171 je završilo srednju stručnu spremu trećeg stepena, dok je 521 završilo srednju stručnu spremu četvrtog stepena”, potvrdila je za Radio Brčko Danijela Ristanić, viši stručni saradnik u Odjeljenju za obrazovanje Vlade Brčko distrikta

Ona je dodala da je Odjeljenje za obrazovanje već raspisalo i Konkurs za upis učenika u prve razrede srednjeg obrazovanja u narednoj školskoj i to u vremenu od 27. do 29. juna kojim je planirano uvođenje nekoliko novih zvanja i zanimanja u skladu sa potrebama koje su iskazali brčanski privrednici.

Vrlo brzo će biti javno objavljena odluka kojih pet zanimanja se smatraju deficitarnim te će u skladu sa tim školovanje učenika koji upišu ta zanimanja biti i stipendirano u iznosu od 100 KM mjesečno.

Skupština Brčko distrikta je na prošloj sjednici prilikom usvajanja rebalansa Budžeta za stipendiranje ovih učenika u 2022. godini izdvojila 40 hiljada maraka dok će dodatan iznos biti planiran i izdvojen u Budžetu za narednu godinu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!