Brčko

Brčko: Pilot projekat 100.000 maraka za subvencionisanje “utopljavanja” individualnih stambenih objekata

Rezidentrna predstavnica UNDP-a u BiH, Stelijana Nedera boraveći u radnoj posjeti Brčkom, sa gradonačelnikom Esedom Kadrićem potpisala je Sporazum o daljoj saradnji, vrijedan 1,2 miliona maraka, koji ima za cilj kroz „utopljavanje javnih objekata“ smanjiti emisiju štetnih gasova, zbog korištenja klasičnih izvora energije.

„Drago nam je što sa Distriktom nastavljamo uspješnu saradnju poput one koja „utopljava“ brčansku Bolnicu i Dom zdravlja, gdje smo donirali 100.000 maraka, a takođe šesti dio vrijednosti, danas potpisanog Sporazuma, odnosno 200.000 maraka, naša je donacija“, naglasila je Nedera.

Gradonačelnik Kadrić je pozdravio nastavak saradnje sa UNDP-om, akcentirajući da će prioritetno utopljavanje javnih objekata biti nastavljeno i naredne godine.

„U ovom trenutku, pod prioritetom za „utopljavanje“ su zgrada općine, odnosno vlade, zgrada policije, Centra za socijalni rad i neke od osnovnih škola. Brčanska Vlada od naredne godine, pokreće i jedan pilot projekat koji se tiče subvenciranja utopljavanja individualnih stambenih jedinica.

„U budžetu za narednu godinu rezervisali smo 100.000 maraka za ove namjene. Ukoliko bude interesa i ovaj projekat se pokaže dobrim, spremni smo ga nastaviti i u buduće“, akcentirao je gradonačelnik Kadrić.

Inače tokom današnjeg susreta predstavnica UNDP-a pozdravila je činjenicu da je Brčko, nedavno usvojio  Akcioni plan održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama.

„Ovaj Akcioni plan je za našu lokalnu zajednicu veoma važan, jer se odnosi na sektor okoliša i energije, čime smo trasirali put Brčkom za postizanje zelenog i održivog razvoja Distrikta“, zaključio je gradonačelnik Esed Kadrić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button