Brčko

Brčko: Podignuta optužnica protiv šestočlane grupe za organizovani kriminal zbog prometa 100 kg droge

Nastavljajući procesuiranje teških slučajava organiziranog kriminala u vezi s prometom opojnih droga, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnice protiv šestočlane grupe za organizirani kriminal, uhapšene u aprilu ove godine u operativnoj akciji Klanac. Kao organizator kiminalne grupe iz Brčkog, s jasnom hijerahijom i podjelom zadataka, za koju se sumnja da je od 2018. godine do aprila 2021. godine na ovom području prometovala preko stotinu kilograma opojnih droga marihuana, amfetamin i ecstasy, optužen je Hajrudin Tursunović (34)*. S druge strane za organizirani kriminal, kao pripadnici ove grupe, terete se Adnan Rečica (31)*, Edin Mušanović (36)*, Sedin Mušanović (34)* i Eldin Aguši* (34), kao i ranije zasebno optuženi Ahmet Todorov (30)*.

Hajrudin Tursunović optužen je da je s ciljem ostvarivanja finansijske koristi organizirao kriminalnu grupu povezavši se s drugim licima kojima je podijelio tačno određene zadatke za nabavku, prodaju, predaju, prijevoz, držanje i posredovanje u kupoprodaji opojnih droga. Sumnja se da su komuniciranjem putem mobilnih aplikacija, po njegovim nalozima, Edin Mušanović, Eldin Aguši i njemu poznata lica vršila prijevoz opojnih droga, dok su Adnan Rečica, Sedin Mušanović i Edin Mušanović opojnu drogu raspoređivali po skrovitim mjestima pored putnih komunikacija obraslim rastinjem. Tursunović se tereti da je zatim zajedno s Rečicom pronalazio te lokacije, obilježavao ih, a potom ih tokom vožnje vozilom pokazivao Ahmetu Todorovu i licu A.Š, koji su drogu dalje preuzimali i prodavali na području distrikta Brčko. Kako se navodi u optužnici, oni su novac od prodaje predavali Tursunoviću ili licu koje bi on poslao prijeteći  ubistvom onom ko ga spomene policiji ili teškim tjelesnim povređivanjem ako preuzme drogu bez njegovog znanja ili mu ne preda novac. Optuženima je stavljeno na teret da su, u okviru takve organizacije, prometovali najmanje 109 kilograma kanabisa i amfetamina, te 4 500 tableta MDMA-a tzv. ecstasy. Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom Distrikta, svi oni optuženi su za krivična djela organiziranog kriminala (iz člana 336 Krivičnog zakona Distrikta), u vezi sa krivičnim djelom Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga (iz člana 232  Krivičnog zakona) za koju se Tursunović i Rečica terete još i zasebno. Tursunoviću su dodatno stavljeni na teret neovlaštena nabavka, držanje ili prodaja oružja ili bitnih dijelova za oružje, iznuda, kao i podstrekavanje na tešku tjelesnu povredu, a Sedinu Mušanoviću krivična djela otmice i iznude. Optuženi bi se uskoro trebali pojaviti pred sudom, osim Ahmeta Todorova kome je ranije u odvojenom postupku pravosnažno već izrečena kazna zatvora od dvije godine.

Organizator i članovi ove grupe uhapšeni su u aprilu ove godine kada su Tužilaštvo i Policija Distrikta, nakon vođenja tajne istrage, sproveli operativnu akciju kodnog naziva Klanac. Odmah po hapšenju, određen im je pritvor, a trajanje ove mjere u istrazi više puta je produžavano, što je prema Tursunoviću, Rečici, Agušiji, te Edinu i Sedinu Mušanoviću učinjeno i nakon potvrđivanja optužnice, i to za dva mjeseca. Uz neminovno produženje pritvora, optužnicom protiv njih, Tužilaštvo je predložilo trajno oduzimanje predmeta privremeno oduzetih u pretresima, zatraživši od suda oduzimanje pronađene opojne droge, ali i putničkih vozila Audi A8 i Hyundai korištenih za izvršenje krivičnih djela. Takođe, izričito je zatraženo oduzimanje cjelokupne imovinske koristi, odnosno novca pribavljenog krivičnim djelima.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!