Brčko

Brčko: Produžen pritvor Stojanu Bavarčiću zbog nezakonitog prijavljivanja birača za glasanje van BiH

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom produžio je pritvor Stojanu Bavarčiću*, osumnjičenom da je iskoristio lične dokumente većeg broja građana prijavivši ih bez njihovog znanja za glasanje van BiH. Pritvor Bavarčiću, protiv koga je najprije otvorena istraga zbog sumnje na izborne neregularnosti na ovom području, produžen je za dva mjeseca zbog opasnosti da bio mogao uticati na svjedoke i saučesnike.

S obzirom na izrazito veliki broj prijavljenih birača za glasanje iz inostranstva, koji samo u distriktu Brčko iznosi 5 180, intenzivan fokus rada Tužilaštva Distrikta posljednih sedmica usmjeren je na otkrivanje i procesuiranje izbornih nepravilnosti na ovom području. Predmeti iz date oblasti u ovom tužilaštvu formiraju se svakodnevno, a krivične istrage otvaraju i proširuju kako po prijavama građana, odnosno političkih subjekata, tako i od strane samog Tužilaštva – po službenoj dužnosti.

Zbog sumnji na zloupotrebe u vezi s prijavljivanjem građana Distrikta za glasanje izvan BiH, ovo tužilaštvo je u samo petnaest dana otvorilo sedam predmeta kojima je obuvatilo osam osumnjičenih lica. Pored Bavarčića, među onima koji su obuvaćeni istragama su i Pejo Mendeš*, Radoslav Bogićević* i Nenad Kojić*, aktivni zastupnici u Skupštini Brčko distrikta, koji su se ponovo kandidirali na te funkcije. Uz njih, osumnjičeni za krivična djela iz izborne oblasti su i Slavko Blažević*, otac jedne od zastupnica u lokalnoj skupštini, koja je takođe ponovo kandidirana za novi zastupnički mandat, te Jasmin Ravkić* i Mato Gluhaković*. Zbog opasnosti da će ometati krivični postupak uticajem na saučesnike ili svjedoke, svima im je određen jednomjesečni pritvor u kojem se i dalje nalaze, budući da su im žalbe na izricanje ove mjere redom odbijene. Budući da i dalje postoje okolnosti usljed kojih su i pritvoreni, Tužilaštvo Distrikta će pred nadležnim sudom tražiti produženje ove mjere u odnosu na sve osumnjičene, što je slučaju Bavarčića već i učinjeno.

Podsjećamo da je Tužilaštvo Distrikta i ranije otvaralo predmete za krivična djela iz izborne oblasti po kojima je zatim aktivno postupalo. U odnosu na opće izbore održane 2018. godine, Tužilaštvo je formiralo tri zasebna predmeta u kojima je provelo potrebne istražne radnje, da bi ih u kasnijoj fazi istrage dostavilo na nadležnost Tužilaštvu BiH. Državno tužilaštvo je nastavilo rad na sva tri slučaja, rezultat čega je nedavno podizanje optužnica pred Sudom BiH.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button