RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Godišnje se utroši 250.000 KM za zaštitu od poplava i uređenje riječnih korita

Vladin Pododjel za šumarstvo i vodoprivredu, Odjel za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, svake godine iz tekućih sredstava, vrši radove tekućeg održavanja i gradnju vodoprivrednih objekata, a sredstvima iz kapitalnog budžeta vrši se izgradnja potpornih zidova i regulacija riječnih korita.

„U okviru tekućeg budžeta svake godine izdvajaju se sredstva do 20.000 KM za održavanje crpne stanice Đurići u cilju zaštite od poplava, dok se za košenje terena na savskom i tinjskom nasipu, kanalima Tinja- Tolisa i Lukavac i u koritima rijeka Brke i Blizne, izdvaja oko 80.000 KM“, navela je šefica Pododjela za vodoprivredu i šumarstvo Ljiljana Zenunović.

Ljiljana Zenunović

Godišnje se rade dva košenja terena, prvo je završeno, a trenutno se radi košenje kanala Tinja- Tolisa i Lukavac. Savski nasip je pokošen, a slijedi košenje korita rijeka Brke i Blizne.

Zenunović je napomenula da Pododjel za šumarstvo i vodoprivredu svake godine kroz okvirni sporazum poduzima preventivne i operativne mjere zaštite od poplava.

Za ove namjene na godišnjem nivou izdvaja se oko 250.000 maraka.

Kroz preventivne mjere povećava se protočnost riječnih korita uklanjanjem nanosa smeća i krutog otpada, a radi se i uređenje obala sječom šiblja i niskog rastinja.

Ovi poslovi izvode se na osnovu zahtjeva koji dolaze iz mjesnih zajednica Brčko distrikta ili na osnovu procjena stučnih lica u Odjelu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Iz tekućih sredstava još se rade sanacije nasipa i potporni zidovi.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Zabilježena 51 prekršajna prijava zbog ilegalne sječe šume

Sandra Živković

Brčko: Raspisan Javni poziv za sklapanje ugovora sa bankama o financijskim uslugama kreditiranja razvitka poljoprivrede

Gorana Antić

Brčko: Vlada usvojila Godišnji plan gospodarenja šumama

Sandra Živković