RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Tužilaštvo izjavilo žalbu na presudu za ubistvo Slavena Marčete

Na nedavnu presudu Osnovnog suda Distrikta, kojom je za ubistvo Slavena Marčete iz maja prošle godine optuženom Dušanu Iliću (22) izrečena kazna zatvora u trajanju od četiri godine, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH izjavilo je žalbu. Od Apelacionog suda u ovom gradu, Tužilaštvo je zatražilo izmjenu prvostepene presude predloživši da optuženom izrekne kaznu zatvora u dužem trajanju. U žalbi se ističe da je izrečena kazna ispod zakonskog minimuma preblaga i da nije srazmjerna težini učinjenog krivičnog djela i okolnostima pod kojima je ono učinjeno.

Tužilaštvo je izjavilo žalbu na odluku o kazni Iliću, pošto je u prvostepenom postupku dokazalo optužbe da je 16. maja prošle godine u ulici Bijeljinska bb automobilom počinio ubistvo Slavena Marčete. Nakon što je zbog nesporazuma s njim u saobraćaju Marčeta izašao iz svog vozila, optuženi je naglo startao automobil Audi VI kojim je upravljao, te ga njegovim prednjim dijelom udario i oborio na tlo. Zatim je pneumatikom prešao preko nogu oštećenog i dao se u bjekstvo, dok je Marčeta zadobivši povrede glave usljed pada kroz nekoliko sati preminuo – navodi se u prvostepenoj presudi kojom je Ilić nepravosnažno osuđen za ubistvo (iz člana 163 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH).

Za ovo krivično djelo, Osnovni sud izrekao je Iliću kaznu zatvora od četiri godine, ispod zakonskom minimuma, uz navođenje brojnih olakšavajućih okolnosti na strani optuženog. Sud je cijenio da je Ilić ubistvo počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, sa eventualnim umišljajem, ali i da je postojao visok doprinos Marčete navodeći da je bio u stanju prepitosti i znatno razvijenije fizičke konstitucije u odnosu na optuženog. Sud je olakšavajućim okolnostima dodao i životnu dob optuženog, njegov odnos prema izvršenju krivičnog djela, odnosno posljedici koja je nastupila, kao i raniju neosuđivanost. Suprotno tome, sud nije našao niti jednu otežavajuću okolnost na strani optuženog, a prijedlog Tužilaštva da mu se trajno oduzme automobil kojim je počinio ubistvo, odbio je zaključivši da to ne zahtijevaju interesi opće sigurnosti i morala.

Ukazujući na raniju sudsku praksu prilikom izricanja kazni za ovu vrstu teških krivičnih djela, Tužilaštvo je u žalbi istaklo da je kazna zatvora ispod zakonskog minimuma (najmanje pet godina) preblaga, da nije srazmjerna težini krivičnog djela i okolnostima pod kojima je ono učinjeno, kao i da je olakšavajućim okolnostima sud dao prenaglašen značaj. Ponašanje optuženog nakon izvršenja krivičnog djela preduzimanjem radnji aktivnog bjekstva, kao i činjenica da se skrivao i tražio alibi, svakako predstavljaju otežavajuće okolnosti koje utiču na visinu kazne – navodi se, između ostalog, u žalbi dostavljenoj Apelacionom sudu kojom se izričito traži strože kažnjavanje optuženog.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Ako bude potrebno „Luka“ spremna ući i u sudski postupak

Sanita Jerković Ibrahimović

Tužilaštvo Brčko: Povećana kazna osuđenom za krađu automobila

Radio Brčko

Brčko: Iliću povećana kazna na sedam godina zatvora za ubistvo Slavena Marčete

Radio Brčko