RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Potpisan Sporazum o načinu kontrole uplate i mjerama naplate doprinosa za zdravstveno osiguranje

Između Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH i Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH danas je potpisan Sporazum o načinu kontrole uplate i mjerama naplate doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Direktor Direkcije za finansije, Mato Lučić, kazao je da su sagledavajući problem ustanovili da postoje određeni propusti, te da se neke stvari moraju normativno urediti kako bi se ti svi doprinosi za zdravsveno osiguranje naplatili jer im je svrha obezbijediti dobru situaciju u zdravstvu Brčko distrikta.

„Mi smo zaduženi da prikupljamo doprinos kao osnovni izvor iz kojeg se finansira zdravstvo. Na dobrom smo putu i drago mi je smo napredovali u ovu zadnju godinu dana, i u buduću godinu dana ćemo urediti ovaj sistem. Moramo imati propise koji će urediti situaciju na način da svako treba da plati ono što je zakonom određeno. Ove dvije institucije će obezbijediti ono što je u njihovoj nadležnosti kako bi nivo zdravstvene zaštite digli na potreban nivo života u ovoj zajednici“, kazao je Lučić.

Rekao je i da je naplata ovih doprinosa dosta stabilna i da nema trendova pada, ali i da se sve može bolje urediti.

Prema riječima Miodraga Todorovića, direktora Fonda zdravstvenog osiguranja cilj ovog sporazuma je poboljšati naplatu doprinosa za zdravstveno osiguranje, te uskladiti neka zakonska rješenja koji u nekim slučajevima imaju dvojaka tumačenja, a sve u svrhu omogućivanja većih prava osiguranicima fonda.

Dodao je da će informatičko uvezivanje ove dvije institucije pružiti i Direkciji i Fondu mogućnost pristupa podacima na dnevnom nivou, odnosno svim promjenama koje se dešavaju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Kazahstan potpisao sporazum o nabavci ruske vakcine

Radio Brčko

EU i Britanija dogovorili nacrt sporazuma o Brexitu

Radio Brčko

Potpisan Sporazum o saradnji Brčko distrikta i Jevrejske zajednice u BiH

Mirsad Arnautović