Brčko

Policija BD pojačala kontole vozača biciklista i mopeda

Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su intenzivirali kontrole vozača motocikla i mopeda na putevima u Brčko distriktu BiH zbog evidentno povećanog prisustva ove kategorije učesnika u saobraćaju u večernjim satima i u dane vikenda, kod kojih je utvrđeno da se određen broj vozača ne pridržava Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, kao ni Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH.

Intenzivirane aktivnosti u periodu od 01.07. do 15.07.2021. godine, rezultirale su sa izvršenih 176 kontrola vozača motocikla i mopeda tokom kojih je izdato ukupno 39 prekršajnih naloga, tri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH za ukupno 43 prekršaja i to zbog:

 • upravljanja neregistrovanim vozilom,
 • nekorištenja zaštitne kacige,
 • neposjedovanja potvrde o poznavanju propisa iz oblasti bezbjednosti saobraćaja,
 • nepostupanja po naredbi ovlaštenog službenog lica,
 • korištenja tablica koje nisu izdate za to vozilo,
 • upravljanja prije sticanja prava na upravljanje,
 • upravljanja pod dejstvom alkohola,
 • nepropuštanja pješaka na pješačkom prelazu,
 • nečitkih registarskih oznaka,
 • nenošenja vozačke dozvole,
 • neposjedovanja važeće polise osiguranja.

Tokom navedenog perioda dogodile su se dvije saobraćajne nezgode u kojima je učestvovao po jedan moped čiji su vozači zadobili jedan teške, a drugi lake tjelesne povrede.

                 U cilju  nesmetanog funkcionisanja saobraćaja kao i sprečavanja remećenja mira iz odredbi člana 23. Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH, Policija Brčko distrikta BiH će nastaviti sa intenzivnom kontrolom ove kategorije učesnika u saobraćaju.                                                                            

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button