RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Povodom Svjetskog dana dijabetičara danas upriličeni besplatni preventivni pregledi

Povodom Svjetskog dana dijabetesa danas su na Trgu mladih upriličeni besplatni preventivni pregledi koje je organizirala Udruga dijabetičara Brčko distrikta BIH.

Građani Brčko distrikta danas su imali priliku na besplatne preventivne preglede uz stručne savjete i edukativne materijale, a sve s ciljem prevencije oboljena od dijabetesa.

“Na području Distrikta ima oko 12.000 oboljelih od dijabetesa, od toga njih oko 1.000 je na inzulinskoj terapiji, a 100 osoba ima dijabetes tip 1. Najviše zabrinjava pojava dijabetesa tip 2 u novim populacionim grupama, odnosno kod djece i mladih, a uzrok tome je nezdravi stil života. Stoga, ovim putem želimo ukazati na značaj prevencije u suzbijanju dijabetesa”, kazao je Đorđe Vuković predsjednik Udruge dijabetičara Brčko distrikta.

“Ove godine za liječenje dijabetesa iz Fonda zdravstvenog osiguranja izdvojeno je oko 2.5 milijuna maraka, ubrajajući tu i inzuline i oralne dijabetike, a uz podršku Odjela zdravstva izdvojena su sredstva i za senzore”, kazala je Lidija Ljubojević, šef Službe za zdravstvenu zaštitu Fonda zdravstvenog osiguranja.

Đorđe Vuković predsjednik Udruge dijabetičara dodao je za kraj kako će u petak 18. studenog iz Udruge dijabetičara Brčko distrikt organizirat i jednu panel diskusiju po nazivu “Edukacija za bolje sutra” na kojem će još jednom ukazati na značaj prevencije u suzbijanju dijabetesa.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Šef Odjela za zdravstvo posjetio “Udruženje dijabetičara” Brčko distrikta

Suvad Alagić

Брчко: Једна од десет особа обољева од дијабетеса

Anđelka Đurić

Djeca predškolskog uzrasta sve više obolijevaju od šećerne bolesti

Radio Brčko