RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: U sklopu manifestacije “Ti si ruža džennetska” organizovana akcija dobrovoljnog darivanja krvi

U sklopu obilježavanja manifestacije „Ti si ruža džennetska“ koja je posvećena rođenju posljednjeg Božijeg poslanika Muhameda a.s. sinoć je u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Brčko realizovana humanitarna aktivnost dobrovoljnog darivanja krvi. Više od 30 građana je dalo svoj doprinos i doniralo krv za one kojima je to potrebno.

„Ovo je deveta po redu aktivnost u okviru manifestace „Ti si ruža džennetska“, zadovoljni smo odzivom građana i smatram da svaki čovjek plemenitih namjera bez obzira kojoj religijskoj tradiciji pripadao, treba učestovati u plemenitim ciljevima i davati podršku svemu onome što je korisno za druge ljude. Muhamed a.s. je za nas muslimane paradigma savršenog vjernika i primjer obrasca ponašanja u svim aspektima života od kojih je jedan i humanitarni koji je veoma značajan za prosperitet čovječanstva“, rekao je Mustafa efendija Gobeljić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Brčkom.

Prema njegovim riječima, univerzalno pravilo vjere glasi da se ne može biti u miru i blizini sa Bogom ako se nije u miru i blizini sa ljudima.

„Glavni smisao vjere jeste učiniti ljude dobrim i potaknuti ih na dobročinstvo te ih odvratiti od nepravde i zuluma drugim ljudima. Svi oni kojih vjera ne proizvede te efekte, poticaj na dobročinstvo i odvraćanje od zla zapravo pokazuju da je kod njih religija samo formalnost. Pozivam muslimane da Islam istinski žive, doživljavaju, promatraju i realizuju na ovakav način”, dodao je Gobeljić,

Izeta Hasanović, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa islamske zajednice Brčko istakla je da je cilj ove tradicionalne aktivnosti prikazati humanu stranu muslimanskog bića. Ona kaže da je zainteresovanost bila velika i da su pored džematlija u Bijeloj džamiji, krv darovali i mnogi drugi građani.

U sklopu nastavka obilježavanja manifestacije, naredna aktivnost koja će se održati jeste promocija knjige „Husein Husaga Ćišić“, a bit će organizovane i još dvije vjerske tribine pod nazivom „Imam kao naučni rad“ i „Mijenja li me vjera“.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Свештеници Архијерејског намјесништва организовали акцију добровољног давања крви

Дејана Крстић

Брчко: Социјалистичка партија организовала акцију добровољног давања крви

Дражен Ристић

Brčanska transfuziologija: Osobe koje su se cijepile ili preboljele COVID mogu darovati krv

Sandra Živković