RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Ernad Osmić: Nastavno osoblje može biti kreativno

Brčanski profesor bosanskog jezika i književnosti u Četvrtoj osnovnoj školi, Ernad Osmić, nakon više inovacija koje je uveo u svoj rad sa djecom s ciljem da postignu bolje rezultate u učenju, sada pokušava na jedan nov, zanimljiv i neobičan savremen način da im prezentuje gramatička pravila i pravopis.

Definicije i pravila gramatike i pravopisa, profesor Osmić i učenici VII-1 odjeljenja kojima je i razredni starješina, pokušali su spojiti u mimove, odnosno takozvani mladalački jezik koji je popularan na internetu i društvenim mrežama.

„Kao i svaki vid zabave u svakoj generaciji tako i mimovi predstavljaju jednu vrstu pretočenja onoga što mislimo uglavnom u jedan novi oblik on-line vica. Odnosno fotografiju koja zahtjeva jedan poseban oblik poruke kako bi funkcionisali, izazvali zabavu i humor. Starijim osobama mimovi na žalost znaju biti nejasni dok su učenici u to itekako upućeni“, pojasnio je Osmić.

Definicije i pravila su učenicima uvijek bile teške za naučiti i zapamtiti, naglašava on, te dodaje da se zato djeci mogu i moraju predstaviti na kreativan način.

„Zato što je ta kreativnost uvijek pozitivno iskustvo. I kada povežemo neku stvar koju obično ne bi povezali sa kreativnošću ona se i zapamti. U mimovima sam vidio mogućnost da se upravo ta kreativnost poveže sa definicijama iz gramatike i pravopisa. Najviše me je intrigiralo kako su učenici reagovali i prigrabili sveske da pronađu definiciju koja bi odgovarala za mim, a isto tako i kako su kod kuće pokazali interesovanje da pročitaju, rastumače i shvate suštinu definicije što je preduslov da bi napravili mim“, dodaje Osmić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neki od učenika iz ovog odjeljenja o ovoj inovaciji su rekli da im nije bilo jednostavno osmisliti mim za određenu definiciju,a li da su na ovaj način razumjeli njeno značenje i da je bilo zabavno učiti na ovaj način.

Profesor Osmić ističe da kao i u svemu, i naše obrazovanje djeluje po nekim zastarjelim principima, što opet ne spriječava nastavno osoblje da bude kreativno.

Naglašava da je veoma bitna podrška kolektiva, koju on ima u ovoj školi, kao i timski rad da bi se neke novine uvele u nastavu. Osmić najavljuje da već ima u planu uvođenje i još nekih inovacija kad je riječ o savremenim metodama učenja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Gosti emisije “Teens” učenici Prve osnovne škole

Radio Brčko

“Merhamet” dodijelilo 65 stipendija učenicima iz socijalno ugroženih porodica širom BiH

Radio Brčko

Brčko: Policija stvara siguran ambijent za učenike u školskoj 2019/2020. godini

Radio Brčko