Brčko

Brčko: Promovisana knjiga Momčila Krajišnika „Kako se rađala Republika Srpska“

U prisustvu velikog broja zvanica, a u organizaciji Udruženja za očuvanje srpske tradicije i kulture “Bastion” danas je promovisana knjiga „Kako se rađala Republika Srpska“, autora Momčila Krajišnika.

Govoreći o rađanju Republike Srpske, Krajišnik je rekao da je ona, na neki način, nastala kao posljedica razbijanja Jugoslavije.

„Tada su se desili pregovori i sva tri naroda su zastupala svoje interese odnosno svoje viđenje budućnosti BiH i naroda koji će u njemu živjeti“, rekao je Krajišnik.

U prvoj knjizi je opisan period do rata u BiH, a u drugom, koji bi trebalo da bude objavljen za godinu dana i kojim će biti zaokružena priča o stvaranju srpskog entiteta, opisani su stvaraoci Republike Srpske – poslanici, članovi vlade i članovi Predsjedništva. Treća knjiga će govoriti o tome kako postati bogat i uspješan.

Na novinarsko pitanje kakva je Republika Srpska sada, Krajišnik je rekao da Srbi nisu svjesni blagodeti koju imaju.

„Nijedan narod u BiH, izuzev Srba, nema svoj entitet, ni bošnjačko – muslimanski, a ni hrtvatski. Kolika je vrijednost imati Republiku Srpsku može se spoznati jedino gubitkom tog entiteta, a pošto nikad nećemo izgubiti Republiku Srpsku, nećemo ni spoznati tu vrijednost“, zaključio je Krajišnik.

Promocija njegove knjige upriličena je u Kultruno – administrativnom centru „Patrijarh srpski Pavle“ u Brčkom, a o knjizi su, izuzev autora, govorili akademik Ljubomir Zuković, te prof dr Vojislav Maksimović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!