RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Projekat Udruženja “Bastion”: Film o posljedicama NATO bombardovanja

Udruženje “Zdravi mladi” iz Beograda, u saradnji sa Udruženjem za očuvanje srpske kulture i tradicije “Bastion” iz Brčkog, pokrenulo je projekat u okviru kojeg će biti snimljen film o posljedicama NATO bombardovanja SR Jugoslavije i Republike Srpske.

“Bombardovanje osiromašenim uranijumom dovelo je do velikog broja oboljelih od kancera. Samo u Srbiji je tri puta više zastupljeno obolijevanje od kancera nego što je prosjek u Evropi. Iste činjenice moramo da iznesemo i za Republiku Srpsku”, kaže predsjednik “Bastiona” Arsen Pavlović.

On je naveo da je film samo jedan segment projekta, a da će zbog obimnih podataka biti napravljen serijal, te da je u planu izrada sajta na kojem će biti postavljen film, kao i svi podaci i naučni radovi o bombardovanju.

“Ne prilazimo sa aspekta politike, već nauke. Hoćemo da dokažemo i napravimo poveznicu između obolijevanja kod ljudi i bombardovanja osiromašenim uranijumom”, pojasnio je Pavlović.

Pavlović je istakao da je projekat dobio podršku Ministarstva kulture i informisanje Srbije, kao i grada Beograda preko Kancelarije za mlade, te da je najavljena i podrška Vlade Republike Srpske.

“Mislimo da ćemo u narednih mjesec dana moći da uradimo, ako ne terensko snimanje, onda intervjue sa oficirima, civilima i porodicama poginulih boraca ili preživjelih. Do sada smo nailazili na zatvoren pristup, iz jasnih razloga, ali se nadamo da će ovaj projekat da pokrene ljude da daju izjave i da konačno dođemo do istine”, rekao je Pavlović.

NATO-a agresija na SR Jugoslaviju počela je 24. marta 1999. godine, a tokom 78 dana bombardovanja poginulo oko 2.500 ljudi, dok su teško oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, vjerski objekti i spomenici kulture. NATO je lansirao 1.300 krstarećih raketa, izručio 37.000 kasetnih bombi, od kojih je poginulo oko 200 osoba, a ranjeno više stotina, te upotrijebio zabranjenu municiju sa osiromašenim uranijumom.

Na srpske položaje bačeno je više od 10 tona eksploziva, 1.000 projektila i 13 “tomahavk” raketa, a korištena je i municija sa osiromašenim uranijumom koji je ostavio trajne posljedice po zdravlje stanovništva.

Operacija je imala kodni naziv “Namjerna sila” i tokom nje je NATO imao više od 3.500 letova iznad Republike Srpske, a u napadu na srpski narod učestvovalo je 5.000 vojnika ovog saveza iz 15 zemalja.

Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj obilježava se 9. septembra.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Film o ubistvu Arnele Đogić premijerno na festivalu u Trstu

Radio Brčko

BiH: Naša zemlja ima brojne talente u svim sferama filmske industrije

Vladimir Matijević

Film: Krive su zvijezde (The Fault In Our Stars)

Sandra Živković