Brčko

Brčko: Psihološko-edukativne radionice Auto škole „Lukić“ dale odlične efekte

Psihološko-edukativne odnosno geštalt radionice Auto škole “Lukić” u Brčkom bilježe odlične rezultate i ostvaruju značajne efekte na polaznike, ali i sve one koji imaju strah od upravljanja vozilom.

Po riječima vlasnice škole Violete Lukić, savjetovanja se baziraju na izgradnji ličnosti u smislu osvješćivanja čovjeka kako bi riješio ličnu traumu koju je imao u saobraćaju.

„To sve zajedno utiče na polaznike da prepoznaju problem i riješe ga te počnu pristupati saobraćaju iz neke druge nove perspektive. Kao krajnji rezulat svega ovoga dobijamo olakšan rad naših instruktora“, rekla je Lukićeva.

Jedan od onih kome su savjetovanja pomogla da prevaziđe probleme, položi vozački ispit, ali i da unaprijedi svoje psihofizičke aktivnosti je Jasmin Avdić.

Njega je, dok je bio dječak, udario automobil na pješačkom prelazu i od tada je osjećao strah kada bi mu neko pomenuo polaganje vozačkog. Kada je čuo za radionice Auto škole “Lukić”, čvrsto je odlučio da se uključi i prevlada strah, a što je rezultiralo uspjehom.

S obzirom na ovako odlične rezultate koje su pokazale radionice, Lukićeva predlaže još konkretnija i sveobuhvatnija sistemska rješenja kako bi se pomoglo svima onima koji, iz nekog razloga, ne mogu da polože vozački ispit, da to konačno i uspiju.

S tim u vezi, bilo bi dobro, kaže ona, da se u Odjeljenju za obrazovanje brčanske Vlade izmijeni Pravilnik o osposobljavanju kandidata za upravljanje motornim vozilima odnosno da se obezbijedi besplatna edukacija vozača i bolja edukacija ispitivača i instruktora.

„Recimo, ako kandidat tri puta padne na ispitu za polaganje vozačkog ispita, onda je to znak da se zaista suočava sa problemom koji treba riješiti. Stoga bi odmah trebalo uvesti obavezno konsultovanje sa psihologom“, rekla je Lukićeva koja takođe smatra da bi od ranih nogu trebalo graditi stabilnu vozačku ličnost jer svi veoma rano učestvuju u saobraćaju.

Po njenim riječima, u prvom razredu osnovne škole bi trebalo započeti edukaciju o saobraćaju i o tome učiti cijeli život.

Naredna radionica je 27. januara u 18 sati u auto školi “Lukić”, a zainteresovani kandidati treba da prijave učešće SMS porukom na broj 065/537- 043 kako bi im bilo potvrđeno prisustvo.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!