Brčko

Brčko: Puštanje u rad tri područna vatrogasna doma sredinom sljedeće godine

Prema riječima predstojnika Odjela za javnu sigurnost Bogdana Bratića, Proračunom za 2022. godinu planirana su sredstva u iznosu od 300.000 KM za završetak radova na izgradnji područnih vatrogasnih domova u Sandićima, Bijeloj i Prutačama. Bratić ističe da ukoliko Proračun bude usvojen do kraja tekuće godine, stavljanje u funkciju ovih objekata, čija je izgradnja započela krajem 2017., može se očekivati sredinom iduće godine.

„Za odraditi su preostali vanjski radovi na pojedinim domovima, poput asfaltiranja, uređenje okolnih dijelova doma, postavljanje ograda na određenim dijelovima i slično, dok su svi unutarnji radovi i nabava namještaja za opremanje domova završeni“, kazao je Bratić.

U proceduri je i nabava tri nova vatrogasna vozila za potrebe ovih domova te prijam potrebnih zaposlenika kako bi se otvaranjem i stavljanjem u funkciju vatrogasnih domova, poboljšalo djelovanje i učinkovitost vatrogasne službe, a sustav zaštite i spašavanja u Distriktu podigao na višu razinu.

„U nekom narednom planu smo mogli bismo raditi na tome da ti domovi ne budu samo vatrogasni domovi nego da ih definiramo kao domove zaštite i spašavanja. Planiramo da u suradnji s drugim institucijama pokušamo osigurati možda po jedna kola hitne pomoći i medicinsko osoblje u svakom domu koji bi mogli u slučaju nekih nezgoda izaći na teren s profesionalnom vatrogasnom jedinicom“, rekao je Bratić.

Na ovaj način bi se smanjilo vrijeme potrebno za intervenciju spasilačkih službi i izlazak na teren u udaljenijim naseljima Distrikta.

Za izgradnju sva tri vatrogasna doma, s vanjskim uređenjem, iz Proračuna distrikta je izdvojeno oko 1,8 milijuna maraka.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button