Brčko

LED rasvjeta uskoro u Brčko distriktu

Temeljem Zakona o javno-privatnom partnertstvu u Brčko distriktu BiH, a kroz konrektne aktivnosti vladinog Odjela za komunalne poslove, Brčko distrikt bi trebao uskoro da umjesto postojeće, sukcesivno dobije novu, odnosno LED rasvjetu.

Šef Odjela za komunalne poslove u Vladi Brčko distrikta Majazudin Vehabović za Radio Brčko je potvrdio da je prije dvije godine urađena studija, u međuvremenu razrađena, a u pripremi je tenderska dokumentacija za izbor privatnog partnera.

Majazudin Vehabović

„Tek nakon dobijanja potrebne saglasnosti za ovaj projekt od Vlade Brčko distrikta moglo bi se pristupiti izboru privatnog partneta i obavljanju radova“, pojasio je Vehabović.

Glavne karakteristike LED rasvjete su energetska učinkovitih ovih proizvoda za osvjetljenje koji štede energiju, zaštita okoliša i smanjenje troškove održavanja. Uz sve pobrojano, LED rasvjeta traje mnogo duže od tradicionalnog rasvjete.

Vehabović je kazao da će konkretni benefiti za Brčko distrikt biti mnogo manja potrošnja električne energije u ovom segmentu i bolja osvijetljenost.

Dorađena studija podrazumijeva, umjesto tradicionalne,  uvođenje LED rasvjete na cijelom prostoru Brčko distrikta, a zahvaljujući odredbamna Zakona o javnom privatnom partnerstvu  investitor daje potrebna sredstva i garanciju.

Rok za izvođenje radova koji bi mogli početi na proljeće je 180 dana.

Na ovaj način 17.500 postojećih svjetiljki u Brčko distriktu bilo bi zamijenjeno LED rasvjetom.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button