Brčko

Brčko: Šef Policije učestvovao na prvom sastanku Koordinacijskog foruma direktora policijskih tijela

Šef Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Goran Pisić učestvovao je među direktorima i nominovanim predstavnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH, Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova RS na prvom sastanku Koordinacijskog foruma direktora policijskih tijela za jačanje međupolicijske koordinacije i saradnje u BiH, održanom juče u Sarajevu.

Sastanak koji je otvorio šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, predstavlja prvu inicijativu koju predvodi i podržava EU, a tiče se uspostavljanja platforme za koordinaciju rukovodioca policijskih tijela, putem redovnih sastanaka, kako bi se poboljšalo razumijevanje ključnih sigurnosnih prijetnji i ojačala međuagencijska policijska saradnja i koordinacija u strateškim i operativnim aspektima u oblasti provođenja zakona, na svim nivoima u BiH.

Na Sastanku su naglašeni prioriteti EU za uklanjanje nedostataka u oblasti vladavine prava i pomoći agencijama za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini da provedu ključne reforme neophodne za put zemlje prema EU, a proistekle iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Najavljeno je i redovno održavanje sastanaka, a Evropska unija će redovno koordinirati i sastanke policijskih oficira za vezu država članica EU i država koje nisu članice EU, kako bi se promovisala ojačana koordinacija u oblasti unutrašnjih poslova.

EU nastavlja pružati podršku agencijama za provođenje zakona u BiH kroz IPA projekte za dalje jačanje njihovih kapaciteta za bolju borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, kao što je trenutni twining projekat o kibernetičkom kriminalu i predstojeći projekat EU asistencije policijskim tijelima u BiH (EUP4BiH) vrijedan 10 miliona eura, kao sveobuhvatne projekte koji osim policije uključuju tužioce i sudije prema najboljoj praksi EU.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button