Brčko

Brčko: Sljedećeg tjedna se očekuje drugi dio Programa utroška sredstava za NVO

Pododjel za podršku mjesnim zajednicama, nevladinim organizacijama i udruženjima građana vladinog Odjela za stručne i administrativne poslove, ove godine raspolaže s 1,2 milijuna maraka namijenjenih za redovan rad i druge aktivnosti za 670 brčanskih neprofitnih i drugih organizacija.

Predstojnik Odjela za stručne i administrativne poslove, Srđan Blažić, istaknuo je kako su se pri realizaciji spomenutih sredstava, ove godine susreli s određenim problemima izazvanim pandemijom COVID-19 i Zakonom o izvršenju proračuna koji je tada bio na snazi, a koji je jasno precizirao obustavu isplate grantovskih sredstava. Kasnijom izmjenom zakona, omogućena je isplata sredstava mjesnim zajednicama i organizacijama, te je na taj način izvršen prvi program utroška sredstava.

Srđan Blažić, predstojnik Odjela za stručne i administrativne poslove

„U tom pogledu mi smo uradili prvi program utroška sredstava i kao takav predložili na Vladu. Radi se o iznosu od oko 400.000 maraka i u tom prvom programu, našle su se sve neprofitne i druge organizacije koje su u skladu sa Zakonom o izvršenju budžeta opravdali svoja sredstva za proteklu 2019. godinu“, istaknuo je Blažić.

Dodao je kako Odjel trenutno raspolaže s još oko 800.000 KM predviđenih za ovogodišnji redovan rad, od čega će dio biti utrošen na Javni poziv za drugi program utroška sredstava s pozicije grantova neprofitnim i drugim organizacijama, a koji bi trebao biti raspisan sljedećeg tjedna.

„U roku od 7 dana bi trebalo da imamo i drugi program utroška sredstava prema mjesnim zajednicama, nevladinim organizacijama i udruženjima građana. Prije svega, radi se o udruženjima koja su proistekla iz rata, kao i udruženjimaa koja se bave određenim humanitarnim aktivnostima. U Pododjelu se nalazi iznos od 185.000 KM koji bi trebao po javnom pozivu da se dodijeli 50% omladinskim organizacijama, a 50% drugim organizacijama koji će pisati projekte iz oblasti kako je to definirano Novim zakonom o Budžetu“, kaže Blažić.

Vladin Odjel za stručne i administrativne poslove uskoro bi trebao početi s radom na uspostavljanju e-registra nevladinog sektora, čijim bi uspostavljanjem na mrežnoj stranici Vlade Brčko distrikta bili dostupni profili nevladinih organizacija s njihovim osnovnim podacima i aktivnosti koje sprovode.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button