Brčko

Klikom do registracije vašeg poslovanja u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine

Danas je promoviran integrirani elektronički sustav za registraciju poslovnih subjekata i poduzetnika u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine. Sustav je jednostavan za korištenje, ne zahtijeva posjetu bilo kojem šalteru, a pristupa mu se putem poveznice bizreg.osbd.ba.

Portal e-Registar je rezultat dugogodišnjeg reformskog procesa ostvarenog kroz Projekt poboljšanja poslovnog okruženja – LIFE koji provodi Međunarodna financijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, a financira Britansko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini. Projekt ima za cilj da pruži brže, jeftinije i transparentnije usluge gospodarstvenicima i građanima u Bosni i Hercegovini (BiH).

„Pored elektroničkog potpisa i visokih sigurnosnih standarda, Integrirani sustav e-Registra promovira model europske interoperabilnosti, što znači da će javna uprava automatski provjeravati podatke kojim već raspolaže, što osigurava veću produktivnost i skraćuje vrijeme potrebno za postupak registracije. Na ovaj način poduzetnici su oslobođeni prikupljanja značajnog broja dokaza, a time i plaćanja pristojbi za njihovo izdavanje ili ovjeravanje“, rekao je Esed Kadrić, gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

„Uspostavljanje integriranog elektroničkog sustava za registraciju poslovnih subjekata i poduzetnika, zajedno s drugim aktivnostima koje se poduzimaju s ciljem jačanja vladavine prava na prostoru Distrikta, od ključne je važnosti za izgradnju povjerenja građana i gospodarstva u institucije vlasti, jer je povjerenje najvažniji resurs za budućnost Brčko distrikta BiH“, istakao je Siniša Milić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH.

„Uvođenjem integriranog sustava E-Registracija, uz potporu Projekta LIFE, Brčko distrikt BiH je izmijenio potrebne zakonske i podzakonske akte, a kako bi se omogućilo korištenje elektroničkih dokumenata u službenoj upotrebi. Da bi ova reforma bila provedena, gospodarski odjel Suda u Distriktu prethodno je morao digitizirati sve akte i predmete koji su sada dio ovog integriranog sustava, te omogućavaju lakšu pretragu i postupanje po zahtjevima stranaka“, rekao je Jadranko Grčević, predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta BiH.

„U proteklih 5 godina IFC je u okviru ovog projekta investirao svoja znanja, tehnologiju i zajedno sa partnerima vladama entiteta i Distrikta strukturirano radio na stvaranju preduvjeta za realizaciju prvog potpuno digitalnog servisa za građane i gospodarstvenike. Digitalizacija ekonomske infrastrukture je ključna u razvoju privatnog sektora i jačanju konkurentnosti, koji koristi europski priznate elektroničke potpise. Digitizirani procesi su brži, učinkovitiji i ekonomičniji, te smanjuju prostor za pogreške i korupciju. Posljednja godina nam je pokazala koliko je važno osigurati inovativan pristup ne samo u poslovanju, već i u pružanju usluga. Tvrtke i poduzetnici se danas bore za opstanak i nastoje na svaki mogući način prilagoditi datim okolnostima, upravo ovakvom digitizacijom javnih usluga se osigurava potpora i ubrzava ovaj proces transformacije. Hvala Britanskom veleposlanstvu na potpori projektu i Brčko distriktu BiH na uspješnoj suradnji tijekom implementacije“, rekla je Lada Buševac, šefica Ureda IFC-a u Bosni i Hercegovini.

„Današnje predstavljanje jednošalterskog sustava registracije poslovnih subjekata je važan korak i veliko zajedničko postignuće. Vlada Brčko distrikta BiH prepoznala je važnost reforme i predano radila na ostvarivanju ovog rezultata u vremenu punom izazova. Jednošalterski sustav bi trebao otkloniti destimulirajuće i birokratske prepreke, te pomoći perspektivnim poduzetnicima u registraciji novih subjekata na brži i jeftiniji način. S ovakvim scenarijem su svi na dobitku”, rekao je ovim povodom Matt Field, britanski veleposlanik u Bosni i Hercegovini.


O IFC-u

IFC – sestrinska organizacija Svjetske banke i članica Grupacije Svjetske banke – najveća je globalna razvojna institucija usmjerena na privatni sektor na tržištima u razvoju. Radimo sa više od 100 država, koristeći svoj kapital, ekspertizu i utjecaj kod stvaranja tržišnih prilika i u najnerazvijenijim oblastima svijeta. U fiskalnoj 2020. godini uložili smo 22 milijarde dolara u privatne kompanije i financijske institucije zemlja u razvoju, koristeći snagu privatnog sektora s ciljem smanjenja siromaštva i poticanja zajedničkog prosperiteta. Za više informacija posjetite www.ifc.org.

O LIFE projektu

Tehničku pomoć Brčko distriktu BiH na realizaciji Integriranog sustava za elektroničko registriranje poslovnih subjekata i poduzetnika – e-Registar pruža IFC putem Projekta poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnoj razini – LIFE, a koji financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a.

 

Pratite nas: www.facebook.com/IFCwbg

www.twitter.com/IFC_org

www.youtube.com/IFCvideocasts

www.ifc.org/SocialMediaIndex

www.instagram.com/ifc_org

Za više informacija o Brčko distriktu BiH posjetite: vlada.bdcentral.net

Za više informacija o Britanskom veleposlanstvu u BiH posjetite: https://www.gov.uk/world/organisations/british-embassy-sarajevo

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button